Thursday, January 22, 2009

Alhamdulillah..setelah sekian lame tak update blog nih. Dah lame gak tak intai dan tinjau blog nih. Dek kesibukan menghadapi exam histology dan kemudiannyer anatomy… alhamdulillah, akhirnya tamat juga exam nih..

Tak tau camane nak gambarkan perasaan after habis exam anatomy nih. Terasa beban yg sangat2 berat. Teringat tyme stad tuh ade waktu yg rase cam dah nak muntah cz tak larat sangat nak stad. Risau mengenangkan setiap ape yg dah dibaca tuh, ingat atau tak. Risau gak mengenangkan sempatke utk habiskn sume topic utk final anatomy nih. Adakalanya, terasa dah tak larat nak bace ape2 lagi. Tapi teringat kat kata2 sorg sahabat tyme daurah last week “nape kita kene gak berusaha? Nape kita kene gak belajar? Seperti yang kita tahu, Allah memang dah tetapkn semua result kita sejak azalinya, then nape nk kene berusaha kalo tau result dah ditetapkan?”..sebabnyer, kita kene berusaha kerana ALLAH SURUH… Allah tak suruh kita dapat 5, atau 4.. tapi Allah suruh kita BERUSAHA BERSUNGGUH-SUNGGUH… everything must start from what ALLAH SAID..bukan apa yang kita mahukan..bukan kerana NATIJAH…

Ape maksudnyer??

Means, kita berusaha utk belajar, bukan kerana nak dapatkn result yg baik cam 5 tuh. Tapi, kita berusaha bersungguh-sungguh, kerana ALLAH SURUH KITA BERUSAHA BERSUNGGUH-SUNGGUH.. permulaan bg setiap apa yg kita lakukan, adalah kerana ALLAH SURUH..selebihnya, result tuh, ALLAH yg tentukan. Tak kirala samada kita akan dapat 5 or 4 or 3..but itulah yg terbaik utk kita…kita kene redha n pasrah ngan setiap yg kita perolehi. Tak perlu utk MENGELUH atau BERSEDIH HATI seandainya kita benar- benar dah berusaha bersungguh- sungguh. Sebab ALLAH menghitung setiap usaha yang kita lakukan itu.

Malahan, result dan usaha TIADA HUBUNGAN LANGSUNG. Usahalah sebanyak manepon, andai Allah dah tetapkn kita takkn dapat result yg hebat2 cam 5 tuh, tetap takkn dapat gak. DIA boleh cipta apa2 rintangan pon utk tidak mengizinkan kita peroleh 5 tuh. Cthnyer, cam lecturer wat hal ngn kita. Or ttbe blank n tak mmpu ingat ape2 pasal soalan yg ditanya. Makanya, tidak sepatutnya kita kata “mestila ko boleh dpt 5, cz ko dah usaha habis2an utk exam nih.” Walhal, hakikatnya, bukan kerana kita dah stad teruk2 tuh kita dapat 5 tuh. Tapi kerana ALLAH memang dah tetapkan kita utk dpt result 5 tuh dan DENGAN KEIZINANNYA…

Mengingatkan semula semua ni, terus semangat utk stad bertambah-tambah. Tak kisahla ape2pon yg diperolehi yg pentingnya berusaha cz ALLAH SURUH… alhamdulillah, Allah permudahkan utk jawab histo dan anatomy. Perasaan gembira sgt2 bila dapat habiskan exam nih. Then, as usually, every month kene ade masa berdua makan2 kat luar ngn sorg sahabat nih. Tak terasa masa yg berjalan bila macam2 dibincangkan. But love to have this tyme wf her…

Next week dah nak pegi berlin.. tak sabar menunggu saat2 berjumpa ngn akhawat lain yg sgt2 dirindui..semoga ALLAH lindungi dan permudahkan perjalanan semua sahabat2 yg akan pergi bercuti..



“Dan jikalau Allah melapangkan rezki kepada hamba-hamba-Nya tentulah mereka akan melampaui batas di muka bumi, tetapi Allah menurunkan apa yang dikehendaki-Nya dengan ukuran. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui (keadaan) hamba-hamba-Nya lagi Maha Melihat.”<42:27>

1 comment:

wani cairo said...

besaknye aishkrim itu!!!!!!!waa!!(mate tbeliak)