Friday, October 28, 2011

soal anak?



merujuk gmbar di atas, ini adlh lukisan zauj sy hasil dari sy tinggalkn dia keseorangan di dalam bilik sewaktu sy berada di dapur utk berborak dgn kawan sy ;p

alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, syukur sy panjatkn ke hadrat Illahi, sehingga ke hari ini, perkahwinan sy telah berusia 1 tahun 2 bulan 21 hari. alhamdulillah. walaupon pd hari anniversary kami tak ke mane2 sebab 7/8 adlh pd mggu 1st ramadhan, tp still ada juga cake kesukaan sy yg dihadiahkan oleh zauj sy. tq abg!

masuk sem ini, boleh dikatakan, hampir semua yg telah berkahwin sama waktu seperti sy atau sebelum sy atau selepas sy yg sudah mengandung. alhamdulillah, seronok sgt dgr berita mereka. mestila teruja kn ada little caliph yg sedang membesar di dlm perut. dan rentetan itu juga lah, non stop org tanya...

" farahin, awk bile lagi? "

ada juga yg menyakat...

" eh farahin, nampak muka awk berseri2 la hari ini. ada isi dah ye?"

memang gelak jela kalau ada org menyakat sebegini. but byk2 perasaan yg singgah dalam diri sy, sy tak selesa sebenarnya org asyik bertanyakan soalan yg sama seperti ini.

adakah sy tanak anak?

pastinya TIDAK!

adakah sy takde langsung perasaan JELES tgk org2 lain dh mengandung?

pastinya TIDAK!

sy sgt2 nak ada anak. sy sgt2 nak merasai membawa 1 nyawa di dlm badan sy, merasai pergerakan little caliph dalam perut sy, merasai denyutan nadi makhluk ciptaan ALLAH sgt dekat dgn jantung sy. masyaALLAH, taktahu nak describe perasaan mcm mane tp sy sgt2 nak anak.

sampaikan masa awal2 semua orang dh mengandung, sy smpai tahap stress. dgn org asyik tanya2. dgn sy stress takut mcm2 la kalau aku tak boleh mengandung nantila n etc. sgt2 takut! smpaikan baru2 ni sy dah ada luahkan perasaan jeles sy kat kakak ipar sy. n akak ipar sy ckp..

"relaks jer...nanti smpai masa akan rasa jugak :) "(akak ipar sy pun berkahwin sewaktu nak masuk final year medic UIAM, dan bila dh habis study, alhamdulillah, dia dah mengandung dan anaknya dan masuk 6 bulan dah)

ramai akhawat yg berkata...

"akak X boleh jer takkan awak tak boleh?"(nada serius atau tak, sy stress juga)

setiap kali sy jawab..

" sy tak mampu lagi nk ada anak skrg. byk cons dari pros yg sy nampak sekarang ni."

dan sy sgt2 stress bila akhawat membandingkan dgn akhawat lain yg dah punya anak di sini. teringat lagi waktu bertunang, bila ada saudara dari pihak zauj sy berkata..

" nanti beranak kat moscow la ye"

mak mertua sy terus berpaling ke arah saudara tersebut sambil memusingkan badannya dan berkata..

" kita bukan taknak, kalau boleh kita halang la ye. bukan apa, susah nanti. kami mak ayah pon susah hati nanti. tunggula dah habis belajar, ada depan mata kami waktu berpantang n etc"

kalau nk diceritakan cons di sini bg sy sgt byk. mgkin sy tak cukup kuat dan mampu utk mnjd seperti akhawat lain yg sudah mengandung dan bersalin di sini.

1) nanti siapa nk jaga anak sy kalau sy bersalin? russia ni pelik, kat hostel tak boleh duduk bersama suami isteri. apatah lagi anak. ade seorang afrika, die lepas bersalin seminggu terpaksa hntar anak die pulang ke afrika cz tak dibenarkan.nnti sy kene tinggalkn anak sy dekat malaysia. ya ALLAH sayunya sy kalau terpaksa berjauhan dgn anak sy yg baru sgt2 melihat dunia. sy nak lihat dia membesar dpan mata sy. sy nk tgk die meniarap, merangkak n etc.

2) tntg soal study. sy risau sebab sy taktahu mcm mane keadaan sy kalau sy mengandung. mak sy pada awal trimester sy teruk mabuknya. sy sgt2 risau nanti sy susah nk study. nanti lagi family sy risaukn sy. nnti bila bersalin, sy kene ponteng kelas. nnti bila sy nak ganti kelas. dhla university sy ni ada seteng lecturer yg kalau nk ganti kelas kene byr 1 jam mgkin dlm RM80-RM100. nk cari masa nk ganti kelas lagi.

3) kos bersalin di sini. utk normal delivery sahaja dah memakan RM8000+ without cost of any complication. kalau it comes with any complication, costnya dah memakan RM10,000+. kalau ikutkn kakak ipar sy yg bersalin c-sect kat KPJ Kluang, baru RM 2000+. kalo bersalin kat sini mcm dah boleh bersalin 4 org anak. tapi soal kos ni bukan isu pentng n besar sgt pun. anak tuh kan rezeki, iA ALLAH mudahkan tntg rezeki.

nihla sebab utama kenapa sy menangguhkn dahulu soal anak.

bila sekarang ini, sy letak apa2 status facebook tntg soal takdir n etc. semua orang beranggapan yg berkaitan tntg anak. lagila sy tambah stress!

zauj sy smpai gelakkn sy bila dia dpt tahu sy luahkan kat kakak ipar sy yg sy jeles tgk org2 lain dah mengandung. tp bila sy pike, aku tak berusaha pun nak anak. n kalau ada anak aku tak cukup bersedia pun lagi waktu ni. tp sy takut sgt2, bila fikir...

'waktu aku xnak anak, kot2 ALLAH nk bg. tp bila waktu aku nk anak, tiba2 ALLAH tangguhkan pula. ya ALLAH takutnya sy!'

sebab itu sekarang ini, bila org tanya, sy akn jwb...

' iA pd waktu yg PLG SESUAI dan TERBAIK yg telah ALLAH tetapkn n janjikan...'

sy sntiasa berdoa..

'ya ALLAH kau suburkanlah rahimku ini utk melahirkan zuriat yg soleh dan solehah bg menegakkn kebenaran agamaMU...Kau kurniakanlah aku dan suamiku zuriat yg soleh dan solehah pd waktu sesuai dan terbaik yg telah Engkau tetapkan...'

sy jarang share dgn zauj sy setiap perasaan tntg anak ni. sebab rasanya kalau cerita pun nnti akan malu sndiri sbabnyer nk jeles tapi mmg diri sndiri lagi tak mahu. sy cuma akan bgtahu jer, akhawat ni dh mengandung. dan sy acapkali berkata..

"org yg kawen lepas kita pun dh mengandung dan dah bersalin dah pun. siap dh abes pantang."

tapi jika ALLAH katakan kun fayakuun, maka jadilah jugak janin tersebut dan sy pastinya akan rasa sgt2 gembira sebenarnya!!

adik2 sy, family sy tak pernah menyoal atau tersebut tntg anak buah atau cucu depan sy. see, mereka pun faham dan sabar menanti sy habis study ;p

buat waktu yg masih berbaki sebelum sy menjadi seorang ummi dan zauj sy mendapat gelaran walid, baiklah sy mempersiapkn diri dgn bekalan yg semampunya. hafal surah sebanyak mungkin, hadith sebanyak mungkin, perbaiki akhlak sy. sebab sifat dan sikap anak2 tercorak dari sikap dan akhlak kita even sebelum kita berkahwin lagi. maka, buat sahabat2 yg masih belum berkahwin, marilah kita bersama-sama memperbaiki diri utk jd ummi yg solehah satu masa nanti ye :) doakan sy dikurniakan zuriat pd waktu yg sesuai dan terbaik! :)

Thursday, October 27, 2011

bila beriman dgn KitabNYA..

video

beriman kpd KitabNya merupakan salah satu bidang atau ruang lingkup perbahasan tntg ilmu Tauhid. sy rasa semua org pun tahu apa itu ilmu Tauhid. dari kecil di sekolah rendah, masing2 telah diajar dan telah melalui exam pun tntg apa itu ilmu Tauhid. namun, sgt2 syg, tak semua antara kita yg telah diajar tntg ilmu Tauhid betul2 memaknakan apa itu ilmu Tauhid. dan masih sgt ramai org2 Islam yg tidak bertindak seperti mana yg telah dipelajari tntg ilmu Tauhid.

based on video yg sy share ni, di akhirnya, jelas menunjukkn betapa kalau seorang Islam itu sgt jelas dan FAHAM tntg ilmu Tauhid yakni beriman dgn KitabNya, pastinya walaupon di hujung2 saat dia hampir terjebak dgn maksiat, dia masih mampu utk berpatah balik. sesungguhnya Al Quran itu sgt optimis kpd kita.

apa yg kita nak dari Al Quran?

bila kita sedih kita bukak Quran, iA kita dpt ketenangan...

bila kita nak tahu sesuatu hukum, iA ada jwpn di dlm Al Quran..

cerita tntg nabi2, ada jwpn di dlm Al Quran....

byk bnda yg ada di dlm Quran. samada kita nak hayati atau pon tidak je. but byk perkara yg paling ditekankn di dlm Al Quran adlh ilmu Tauhid. yg membincangkan seruan supaya beriman kpd ALLAH dan RasulNya, Hari Akhirat atau ketentuan Allah yg telah ditetapkNya utk perjalanan alam ini.

tetapi dek kerana umat Islam zaman kini, mnjadikn Al Quran itu hanya sebagai 1 hiasan. hanya dibukak pada waktu hendak membaca Yaasin setiap mlm khamis, lantas menjadikn fungsi Al Quran itu sgt sempit.

apa kesannya kita tidak beriman dgn kitabNya???

lihat apa yg jadi dlm masyarakat Islam kini. anak yg tiada dosa dan cacat cela dibuang, dikelar, dibunuh, kejahatan tersebar luas, yg ramainya bukan org2 bukan Islam, tetapi org2 yg memegang kad pengenalan ISLAM.

apabila manusia lalai dalam mmbina akidah yg betul dgn benar2 memahami ilmu Tauhid, mulalah akidah kebanyakan mereka diserang dan dirosakkn. lantas segala perintah Allah ditinggalkn, dan segala larangan Allah dilaksanakan.

bukan susah utk mengambil Al Quran, baca dan menatap seketika bait2 mksud yg terdapat di dlm Al Quran. apatah lagi dalam tempoh study ini. masih belum byk tanggungjwb. belum bekerja esp doctor( Housemanship), belum ada 6 org anak pun lagi. tapi ramai yg gagal even membacanya utk 3 ayat pun. tetapi bising2 dan sedih dgn keadaan sekeliling yg byk sgt kejahatan. sdgkn diri kita sndiri tak mustahil utk buat maksiat kalau kita sndiri tak berjaya belajar dan cuba memahami kandungan Al Quran.