Wednesday, September 3, 2008

rahmat ujian

Dalam derita ada bahagia
Dalam gembira mungkin terselit duka
Tak siapa tahu
Tak siapa pinta ujian bertamu

Bibir mudah mengucap sabar
Tapi hatilah yang remuk menderita
Insan memandang
Mempunyai berbagai tafsiran

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelasnya membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa
Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi
Segala ujian diberi
Maka bersyukurlah selalu

kehidupan

Kesenangan yang datang
Tak akan selamanya
Begitulah selepas susah ada kesenangan
Seperti selepas malam datangnya siang
Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan

Gunakan kesempatan untuk kebaikan
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan
Apa guna sesalan hanya menekan jiwa

Jangan difikir derita akan berpanjangan
Kelak akan membawa putus asa pada tuhan
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali

Ujian adalah tarbiyah dari Allah
Apakah kita kan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari tuhan

susah senang kehidupan di dunia

YA ALLAH, kenapa tiba2 airmataku mengalir ni..YA ALLAH, nape tiba2 aku sgt lemah ni…lantas sy kesat airmata yg mengalir sewaktu berjalan pulang ke rumah setelah habis tarawikh. Terkenangkn segala kesulitan yg berlaku tyme 1st year dulu, tiba2 airmata makin deras mengalir.

“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman, sedang mereka tidak diuji lagi?”(29:2)

Sy sgt2 excited nak pegi Egypt semasa cuti winter yg lepas. But mgkin bukan rezeki sy, 2 mggu sebelum tarikh dijangka utk menjejakkn kaki ke bumi anbiya’ itu, sy tertumpah air panas yg baru menggelegak tuh ke perut dan kaki. Memang sy lemah sgt tyme tuh, but alhamdulillah ALLAH mengurniakn sy sahabat2 yg sgt2 mengambil berat dan akk naqibah yg sgt2 baik hati. Sy masih ingt lagi sehari selepas kejadian tersebut, sepatutnye ade doctor yg dating utk lihat keadaan sy. Tapi takde doctor pun yg datang. Bila kami call, mereka kata tgh bercuti. Sy sgt2 down tyme tuh, airmata tak henti2 mengalir. But kawan2 bg kata2 semangat. 2 hari selepas itu, masih takde doctor yg datang. Bila pihak kami call, mereka suro sy pergi berjumpa mereka di klinik berhampiran dgn stesen metro kievskaya. Ya ALLAH, macam mane aku nak bergerak sejauh itu, sedangkan utk berjalan dlm aras sendripon aku tak mampu?? Dan airmata sy masih terus mengalir sehinggala sy rasa puas. Keesokannya, naqibah sy mntak sy datang hostel M2 sebab ada doctor kat sane yg boleh mmberikn rawatan kpd sy. Alhamdulillah, syukur cz masih ada yg sudi mghulurkn bantuan. Walaupon terpaksa berjengket2, berjalan dgn sgt perlahan but sy gagahkn diri utk turun dan naik teksi. Sy sgt2 terharu sbb naqibah sy sggup naik cab dari hostel die, amik sy dan bwk semula ke hostelnya. Walaupon hostel kami agak dekat, namun kalo naik cab, tetap mahal.

Hari tu, doctor buang semua kulit sy yg dah terbakar. Dan letakkn satu ubat yg memang bila letak kat isi, terasa mcm kene panggang, sgt2 panas. Sy tahan dan airmata itu tetap mngalir. Bila nak balik, doctor bg naqibah sy list ubat2 kene beli. Sy terharu sgt2 naqibah sy belikn buah2, roti, madu, ubat2 tuh sume gune duit die. Bile sy bagi duit, die menolak. Ya Allah, baiknya akk nie! Sy terharu sgt2. sy akan jumpa doctor tuh bila dipanggil. Mmg pengalaman wat dressing tu sgt menyakitkn. Cz bandage tuh melekat ngn isi. But I’ve to be so strong. Alhamdulillah, setelah 2bulan, luka tuh sembuh walaupon now, masih ada bahagian kulitnya yg masih nipis. But lame2 akan sembuh sepenuhya. InsyaALLAH. Stat from tuh, sy agak fobia ngan air panas. Tp skangni dah ok cket2la.

Actly, 4 hari selepas sy ditimpa kejadian itu, ada final bioorganic chemistry (writing). Sy ingatkn melecur tuh bese jer n still boleh buat exam. Tp sy tak mmpu berjalan jauh utk ke kelas. Maka, sy terpaksa menangguhkn peperiksaan tu. 2 mggu selepas itu, kawan2 sume berangkat ke Egypt, uk.. utk bercuti. Tinggal la sorg2 dlm bilik. Rasa sgt2 sunyi tyme tuh cz takde kawan dlm bilik. N ade 1 perkara yg sgt2 mmbuatkn sy down jadik gak tyme tuh. N 1 day sy tak berhenti menangis. Tp sy tau sy kuat n boleh handle bnde tuh. N ALLAH takkn uji hmbaNya melainkan Dia tahu di mana takat kemampuan hambaNya..

Masa melecur tuh, sepanjang tempoh utk sembuh, hati sym mg sgt2 mudah tersentuh. Sy sgt2 mengharapkn bntuan sahabat2. mgkin tak dpt merasaiya, but dpt amik berat, sy dah sgt2 menghargai. Hmm, bila sy dah chat n mmpu utk ke kelas, sy tanye pada lecturer bila baru sy boleh amik exam. Mereka kata, hujung bulan 2 atau bginning of march. Sy dahla tak berapa reti bioorganic chem nih. Rasa mcm 1 penyeksaan kene tangguh lama2. tapi takpe, mungkin Allah nak bg sy peluang utk stad btol2 biorg tuh. Bila dah masuk awal bln 3, mereka tak panggil2 lagi utk exam. Sy tanye, katenyer hujung bulan 4 pulak. Ya Allah, seksanye nak tggu habiskan final bioorg nih!

N dlm masa yg sama, sy dikejutkan dgn berita emak sy sakit. Sumthing wrong wf her spinal cord. N kaki mak sy membengkak dan sgt2 susah utk berjalan. Sy nangis gler2 bile tau bnde nih. Sy luahkn pdNya, Ya Allah kuatkn lah aku.. n sy kongsikan bnde nih bersama sahabat sy, nadhirah. Alhamdulillah. Dia sentiasa mmberikn semangat dan dorongan buat sy. Sy takut sebab doctor kata kalo nak operate mak sy boleh lumpuh. Kusutnya otak tyme tuh ngn exam n psl nih. Hmm… but sy tau sume yg jadik pasti ada hikmahNya..

Bila tiba masa utk final bioorg tuh, sy tak tau nape sy btol2 tak boleh ingat structure acetic anhydride kot masa tuh ngan ketose rasanya. Last2, tak boleh nak jwb 2 soalan. Then lecturer tuh ckp, i’ve to repeat that exam. Writing alhamdulillah ok. But oral tuh mmg tak boleh nak wat ape. 2 lagi soalan dpt jwb ngn baik. Lagi 2 soalan tuh, kerana tak ingat langsung structurenyer, mmg kantoi la. Masa tuh, shbt sy, nadhirah semngat tunggu kat luar kelas 4 amik exam tuh utk temankan sy amik exam smpai mlm. Sy tak tau nak ckp ape kat die cz sy tak dpt abeskn exam tuh aritu. Penat die tunggu sy smpai malam tp sy tak berjayapon. Mmg sgt2 sdeyh seolah2 sy tak hargai kehadiran die tyme tuh.

Lecturer tu kata akan ada exam lagi 2 minggu. Sy pon dtgla lagi 2 mnggu. Tp bila sy datang, dia kata takde exam hari tuh. Kene tunggu lagi 2 minggu. After 2 weeks, sy pon datangla. Pastuh die kata tak tau lagi bila. Ya Allah, seksanya penantian nie! Final sbject lain semakin dekat. Nak concentrate kat lain pulak. Tp takpe, sy kuatkn diri. Pastuh, baru la kuar notis exam tu bila. Sy abes kelas latin pukul 3 pm. Sy terus ke department chem. Sy duduk kat tangga n stad sume structure balik. Tyme nih nadh takde. Dia ade hal lain. Sy nmpak lecturer tu, sy tanye bila stat exam. Die kate pukul 5.30pm. jadik sypon dudukla stad sementara menunggu. N rakan2 sekelas sy msg bg kata2 semngat utk exam tu. Hargai sgt2! Pastuh dah pukl 4.15pm, tiba2 lecturer tu panggil sy. Die tanye sy ade bwk resit pembayaran utk amik exam tu or tak. Sy ckpla sy tak taupon sy kene bayar cz ni 1st tyme repeat. Die kata, kalau sy takde resit pembayaran utk exam tuh, sy tak boleh amik exam. Perasaan sy bercampur baur tyme tuh. Sy tak tau nak buat ape lagi. Nape tak bgtau sy dari pukul 3pm tadi?? Nape dah pukul 4.15pm dah nak dekat ngan waktu dekanad tutp baru nak bgtau? Dekanad dengan department tuh bukan dekat. Setengah jam utk ke sana dari department tuh. Bank bukak lagike, sempatke, sume tuh berlegar2 kat fikiran sy. N sy berlari sekuat hati dari department tu utk tunggu bas kat bus stop, dan utk ke stesen metro. Dlm metro, airmata sy tak berhenti mengalir. Org2 russia pandang jer. But sy wat tak tau jer, sy istighfar byk2 dan berselawat nabi byk2 dlm hati utk dptkn ketenangan. Sy ckp byk2 dlm hati, farahin kuat, Allah jadikn semua ni sebab farahin boleh hadapi. Aku kene kuat..

Sy hantar msg kepada nadhirah. Dan die mntak sy bersabar n kuatkn diri. Kawan2 yg lain hantar msg bg semangat. But org yg merasa lenih perit dari yg melihat. Kawan sy yg turut sama2 dgn nadh, anne, nadia n ridhwan bg semangat. Ridhwan call sy n tnya sy ok ak walaupon sy matikn talian cz taknak die dgr sy nangis. Pastuh, nadh ckp dorg akan dtg dekanad jgak kejap lagi. Walhal diorang baru jer smpai kalush, shopping mall kat stesen metro kalush. Kat orange line. Mmg tinggal naik bas jer utk smpai hostel. Dekanad tuh kat red line. Bila dorg kata nak datang sekali, sy tak tau nak kata ape lagi. Nape dorg baik sgt smpai sanggup patah2 balik?? Tak tau nak ucap terima kasih macam mane lagi kat dorg. Bila smpai jer stesen metro fruzens tuh, sy lari sekuat hati takut dekanad tutup. Alhamdulillah Allah permudahkn, dekanad masih bukak. After amik resit, sy cepat2 lari utk ke bank yg berdekatan. Sy smpai kat ground floor dekanad, sy jumpa nadh, anne, nadia dan ridhwan. Bila nadh tanye sy dah amik resitke lom, sy terus tak mmpu nak cakap ape dan terus peluk die n nangis sekuat hati. Sy tanya die “nape Allah uji kite cmni , nadh??”..n nadh terus mmberikn semngat. Bila smpai bank, mereka yg uruskn semuanya. Sy juz bg duit jer. Bila dah settle sume, dorg peluk sy n lap airmata dan bg semngat. Sy tak tau nak ucap thanks macam mane kat dorg. Then sy terus lari tinggalkan dorg utk kejar ke department chem semula. Sy smpai sane pukul 6pm. Dlm metro, sy baca structure betul2 dan sy nak buktikn kat lecturer tuh, walaupon die buat mcm nie kat sy, sy tetap mmpu jawab sume ngan btol! N sy yakin Allah akan tlg sy. Takde kesusahan yg Allah bg berpanjangan..

Sy buat exam ngan linangan airmata. N dlm masa 5 minit dah siap, alhamdulillah, Allah permudahkn sy. Pastuh, wat oral exam n lecturer tuh kata die hepyla sy dpt jwb ngn sgt baik n len2 la. Walhal hati sy dah macam2 perasaan ada kat lecturer th. N dia kate nak jumpe sy tyme final general chem. Alhamdulillah tak amik final oral genchem.. taknak jumpa dah jer lecturer tu rasanya.

Then timbul masalah pasal tiket balik pulak. Kat e ticket salah la n mcm2. group yg sy ikut balik sama tuh, kire da last group yg tinggalkan hostel la. Yg lai semua balik awal. Tp masa nak balik tuh, hati sy takde rasa excited sgt. Tak tau nape.bile smpai airport mlm tuh, tgk kat board, flight ke dhoha pukul 2am, cancelled. Ha??? Biar btol?? Mmg cuak abesla tyme tuh.. apesal jadik cmni pulak?? Kamipun tanyela kaunter n dorg kata flight kitorg diitangguh esoknya pukul 3pm. N dorg akan sediakan hotel, alhamdulillah la..bila dah smpai mlysia, kat ticket kami tuh, tarikh baliknyer silap, 5.8..takkan nak balik awal2 kot?? Hmm, og yg uruskn kami punye tiket tuh kata, nnti die btolkan. Tp dah nak dekat2 5hb tuh baru dpt email psl tarikh kami. N tgk2 tarikhnyer 24hb. Walhal kami mntak 29hb. Rasa cam awal sgt jer. So dak2 laki yg uruskn n dpt tukar 7hb. Mmg sgt lewat, ingtkn nak balik 24hb jgak. Tapi takkn sys org pempuan balik 24hb tuh..takut la pulak. So sy pon decide jerla balik 7hb gak..

N last week, baru sy dapat tau, byk sgt2 masalah hostel skngni. Moslanka tak sstematik langsung buat kerja. N sy dpt tau, budak2 under jpa dh tempah hostel kat khahov. Sume yg balik 7hb tuh, budak2 jpa except sy. Sy dah pening pike katne la sy tercampak nnti. Ngan bakal miss class byk hari. Ya Allah, permudahknlah aku…

Alhamdulillah, mlm tadi, sahabat2 sekelas sy, fikrie, luqman, nadhirah, usahakn tempah hostel sama ngn diorang utk sy. N dapat tempah. So urusan sy dipermudahknla sedikit, alhamdulillah… Tinggal urusan2 lain..

Bila kenang balik segala yg jadik, sy nangis. Masa sy melecur tuh, sy tak bape paham lagi pasal pe yg jadik, itulah yg terbaik Allah dah tetapkn. Sy ade ckp kat kwn sebilik, ee, pesalla aku kene hadapi sume nih, duit byk abes utk perbelanjaan ubat lak tuh. Tp bila dah phm, sy rasa syukur sgt2 cz tula tetap yg terbaik. Bila sy tgk kgkwn sy nangis cz tak dpt 5 dlm colloq, sy rasa nak sgt2 ckp kat die, syukurla, Allah tak bg kesusahan utk kamu mcm ape yg sy lalui utk bioorg dulu.. tp manusia selalu nak dpt yg paling hebat n tinggi gak kn.. but Allah lebih mengetahui apa yg terbaik utk kita perolehi sebenarnye.. dan sebenarnya, org yg jarang mendapat kesusahan itu, Allah juga sedang menguji dia, sejauh mana dia tak leka ngn dunia nih..

“Dan janganlah kamu tujukan kedua matamu kepada apa yang telah Kami berikan kepada golongan-golongan dari mereka, sebagai bunga kehidupan dunia untuk Kami cobai mereka dengannya. Dan karunia Tuhan kamu adalah lebih baik dan lebih kekal(20:131)

N sy tak rasa pe sy lalui sgt susah. Sedangkn masih ramai org yg Allah dah timpakn berbagai2 dugaan dan lagi susah dari ape sy lalui. Allah turunkan ujian bersesuaian ngn kesanggupan hambaNya..

"Kami tiada membebani seseorang melainkan menurut kesanggupannya, dan pada sisi Kami ada suatu kitab yang membicarakan kebenaran, dan mereka tidak dianiaya"(23:62)

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."(2:286)

Dan manusia juga tak boleh memandang kepada org yg mendapat nikmat lebih daripadanya. Sebab mgkin akn melahirkn rasa tak bersyukur pada Allah. Rasulullah SAW sendiri menggalakkn ummatnya memndang insane yg lebih susah dan lebih teruk diuji, semoga kita akan sentiasa bersyukur dan tidak kufur nikmat. Kengkadang, sy rasa bnde ni gak, cth cam dlm kelasla. Rasa cam org paling rendah jer. Dorg ni sume pandai2 n hebat2 belaka. N susah utk tgk dorg kat bwh. Tp sy penah gak lalui bnde nih suatu masa dahulu. Hdup ini cam 1 roda kn, sekejap kita berada di atas, sekejap lagi mgkin kita berada di bawah. Namun, apepon yg terjadi, itula yg terbaik Allah nak kurniakn pada kita walaupon kita rasa bnde tu sgt2 susah.

"Dan jikalau Allah melapangkan rezki kepada hamba-hamba-Nya tentulah mereka akan melampaui batas di muka bumi, tetapi Allah menurunkan apa yang dikehendaki-Nya dengan ukuran. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui (keadaan) hamba-hamba-Nya lagi Maha Melihat"(42:27)

Dn sy sgt2 terusik dgn ayat al Quran berbunyi..

"Manusia tidak jemu memohon kebaikan, dan jika mereka ditimpa malapetaka dia menjadi putus asa lagi putus harapan. . Dan jika Kami merasakan kepadanya sesuatu rahmat dari Kami sesudah dia ditimpa kesusahan, pastilah dia berkata: "Ini adalah hakku, dan aku tidak yakin bahwa hari Kiamat itu akan datang. Dan jika aku dikembalikan kepada Tuhanku maka sesungguhnya aku akan memperoleh kebaikan pada sisiNya." Maka Kami benar-benar akan memberitakan kepada orang-orang kafir apa yang telah mereka kerjakan dan akan Kami rasakan kepada mereka azab yang keras. Dan apabila Kami memberikan nikmat kepada manusia, ia berpaling dan menjauhkan diri; tetapi apabila ia ditimpa malapetaka, maka ia banyak berdoa."(41:49-50)

Astaghfirullah.. betapa tak tau malunyer manusia ni. Suka meminta2 dan apabila diberi kesenangan, lupa pd Allah. Malunyer jadi manusia seandainya seringkali lupa diri. Imagine if kawan kita bg kita sumthing, kita mestila nak ucap terima kasih kn?? Sy paling tak suka org yg susah utk lafazkan thanks or kata2 berupa penghargaan.

Sy suka sgt2 dgr lagu rahmat ujian dan kehidupan.. sy akan sertakn lirik.. semoga sama2lah kita menjadi org2 yg sentiasa bersyukur. Bukan org yg kufur nikmat seperti yg seringkali diungkapkn dan disebut dlm al Qur’an..

Wallahu’alam…

Tuesday, September 2, 2008

Allah the creator

How this big earth came to be,

And everything that we see,

Even things in outer space,

Came about by Allah's grace.



How people lived so long ago,

Lessons that we have to know,

And who does Allah love the best,

And why He puts us all to test.



How He makes the raindrops fall,

And what about the tree so tall,

What about the plants that grow,

And reasons for the wind to blow.



How about the oceans wide,

And different animals that we ride,

Not to mention mountains high,

And the magnificence of the sky.



Find out what we must not do,

Things that are bad for me and you,

Also things that are right,

And how we can all gain insight.



And the nature and the glory,

Unfolds like a beautiful story,

Of Almighty as He talks to you,

Conveying a message pure and true,

Read it up in the Qur`aan,

It will strengthen your Imaan.

LA TAS'ALUNI

video

ANALISA

Analisa, analisa analisa siapa kita

Adakah mengucap kalimah syahadah
Solat lima waktu puasa zakat
Pergi ke Mekah tunaikan haji
Telah dikira Muslim sejati

Sedangkan sembahyang tiada kekhusyukan
Puasa dikerja banyak kekurangannya
Keluarkan zakat kerana terpaksa
Tunai Haji untuk pangkat dan nama
Analisa, analisa, adakah Islam sempurna

Kita mengaku adanya Tuhan
Namun larangan tetap dilakukan
Ada malaikat kiri dan kanan
Tidak diendah akan kehadiran

Percaya Rasul dan para nabi
Sunnah mereka tidak dituruti
Quran dibaca tiada penghayatan
Intipatinya tidak diamalkan

Hidup akhirat engkau yakini
masih mengejar nikmat duniawi
Qadha dan Qadar telah ditentukan
Ditimpa musibah
hilang redha dan kesabaran

Analisa, analisa,
adakah Iman sempurna

Makhluk termulia di mayapada
Kerana tinggi akhlak dan taqwa
Tapi sekiranya ia tiada
Renungkanlah diri cari jawapannya

Analisa...Setinggi manakah taqwa
Analisa...Semulia manakah kita
Analisa...Adakah kita hamba kepada-Nya
tanyalah diri kita

kesempurnaan saff

Alhamdulillah. Dah dua malam sy dpt rasa nikmat bertarawikh di surau kat umah nie..hujung mggu nie dah kene balik moscow. Hmm, but kat sane dpt jemaah ngn ssters lain pula..:) sy rndu mereka sgt2..

Alhamdulillah, ruang solat utk wanita itu sgt penuh.. sehinggakn ada yg dah tak tau nak solat kat mane sebab surau tu takla besar mana..tp alhamdulillah, dpt juga memuatkn semua org walaupun terpaksa bersempit2.. tp yg menjadi masalah buat sy, sy tak tau camane nak ajak or cakap kat makcik2, adik2 utk rapatkn saff..sy selalu terpike, Rasulullah SAW dulu sgt2 mementingkn kesempurnaan saff. Sehinggakn Rasulullah sendiri yg akan check sampaila baginda berpuas hati barulah baginda akan memulakan solat. Namun pada zaman kini, mungkin ramai yg tidak menyedari hakikat kesempurnaan saff..

PERANAN IMAM Rasulullah sebelum memulakan solat, akan memastikan makmum di belakangnya meluruskan saf terlebih dahulu. Anas bin Malik berkata, ketika telah iqamah untuk solat, Rasulullah menghadap kepada kami dengan wajahnya seraya bersabda:

"Luruskan saf dan rapatkanlah kerana sesungguhnya aku melihat kalian dari belakangku."
(Riwayat Bukhari)


Kebiasaan yang kita lihat di masjid-masjid, para imam hanya melaungkan "luruskan saf", "luruskan saf" tanpa melihat jemaah di belakang sama ada mereka mematuhi perintahnya atau tidak. Mereka seperti hanya melepaskan batuk di tangga.
Sedangkan Rasulullah akan menghadap para makmum dan memastikan arahan meluruskan saf benar-benar dilaksanakan oleh para sahabat. Malah ada riwayat yang menyatakan Baginda pergi ke setiap barisan untuk melihat sama ada saf benar-benar telah lurus sebelum memulakan solat. Daripada Albara' bin 'Aazib berkata:

Adalah Rasulullah memasuki celah-celah barisan (saf) sambil mengusap dada dan bahu kami. (Riwayat Abu Daud).

Pada zaman Umar al-Khattab pula, beliau mewakilkan tugas meluruskan saf kepada seseorang. Beliau tidak akan bertakbir (memulakan solat) sehingga orang yang membantunya dalam meluruskan saf itu memberitahu bahawa saf telah benar-benar lurus. Begitu juga dengan Uthman al-Affan dan Ali bin Abu Talib, mereka berdua bersepakat melakukan apa yang telah dilakukan oleh Umar. Dulu, Ali selalu mengatakan: "Maju wahai si fulan! Mundur sedikit wahai si fulan!"
Penulis menyarankan para imam masjid-masjid di Malaysia agar memerhatikan perkara ini dengan penuh teliti supaya amalan mereka selari dengan sunah Nabi dan Khulafa' ar-Rasyidin.

Cara Meluruskan Saff

Meluruskan saf dalam solat berjemaah merupakan sunah Nabi s.a.w. Malah ada ulama yang memandang penyempurnaan saf dalam solat adalah wajib. Menurut Syaikh Muhammad Nashiruddeen al-Albani:

''Mendirikan dan meluruskan saf hukumnya wajib kerana terdapat perintah yang berasal daripada Rasulullah. Kalimat perintah itu pada asalnya bererti wajib, kecuali ada qarinah (petunjuk lain) yang mengalihkan daripada pengertian wajib tersebut. Namun, terlalu sedikit di kalangan masyarakat kita yang mengamalkannya. Pada tanggapan mereka kesempurnaan saf hanyalah dengan mempastikan barisan solat itu lurus. Sebenarnya ada beberapa perkara lain yang juga telah diperintahkan oleh Rasulullah berkaitan kesempurnaan saf:

1. Merapatkan bahu dengan bahu orang yang solat bersebelahan dengannya.
2. Merapatkan lutut dengan lutut orang yang solat bersebelahan dengannya.
3. Merapatkan buku lali dengan buku lali orang yang solat bersebelahan dengannya.

Hanya dengan mempraktikkan perkara-perkara di atas barulah tercapai kesempurnaan saf dalam solat berjemaah dalam erti kata sebenar. Hadis-hadis berkaitan dengan perkara di atas adalah seperti berikut:

Daripada Nu'man bin Bashir berkata:"Aku melihat seseorang merapatkan bahunya dengan bahu saudaranya, merapatkan (melekatkan) lututnya dengan lutut saudaranya dan melekatkan mata kakinya (buku lali) dengan mata kaki saudaranya." (Riwayat Abu Daud).

Daripada Anas bin Malik daripada Nabi s.a.w. bersabda: (Pada waktu solat) setiap kami meratakan bahunya dengan bahu saudaranya dan telapak kakinya (buku lali) dengan telapak kaki saudaranya. (Riwayat Bukhari).

Sunah Nabi s.a.w. ini seakan-akan sudah lenyap dari masjid-masjid di Malaysia.Ramai dari kalangan jemaah akan menjauhkan bahu masing-masing ketika ada yg cuba merapatkan saf tersebut. Mereka seolah-olah tidak selesa merapatkan dan meluruskan saf dengan cara begini. huhu..
Namun begitu kita sebenarnya tidak boleh menyalahkan mereka kerana sunah ini memang tidak disebarkan secara meluas di Malaysia, apalagi untuk dipraktikkan. Sy yakin sekiranya sunah ini diajar secara meluas di dalam kelas-kelas atau kitab-kitab fardu ain nescaya ia akan diamalkan di seluruh masjid di Malaysia.

Hikmah Merapatkan Saff

1. Ia merupakan antara faktor yang menyumbang kepada kesempurnaan solat.
Sabda Rasulullah: Luruskan saf kamu, kerana meluruskan saf merupakan sebahagian kesempurnaan solat. (Riwayat Muslim).

2. Ia adalah faktor yang boleh menyatukan hati umat Islam.
Sabda Rasulullah:"Luruskan saf solat kamu dan janganlah kamu bercerai-berai (dalam mendirikan saf), akan tercera-berai hati kamu."(Riwayat Muslim).
Sabda Baginda lagi:"Tegakkanlah saf-saf kamu sekalian sebanyak tiga kali, demi Allah (kamu diperintah agar) merapatkan/meluruskan saf-saf kamu, atau Allah akan mencerai-beraikan hati kamu." (Riwayat Abu Daud).
Menurut Syaikh Abu Ubaidah Masyhur: ''Dalam perintah meluruskan dan merapatkan saf merupakan unsur pendekat jiwa yang akan menjalinkan hubungan persaudaraan dan keinginan saling menolong. Bagaimana tidak! Bukankah bahu si miskin berhimpitan dengan bahu si konglomerat, kaki si kuat melekat dengan kaki si lemah. Dan semuanya berada dalam satu saf, bagaikan bangunan yang tersusun sangat rapat.

3. Ia dapat menghindari gangguan syaitan ke atas orang yang bersolat.
Sabda Rasulullah: Rapatkanlah saf kamu sekalian, dekatkanlah antara saf, tegakkanlah tengkuk kamu. Demi Zat yang jiwaku berada dalam genggaman Tangan-Nya, sesungguhnya aku melihat syaitan menyusup di celah-celah saf seperti anak kambing. (Riwayat Abu Daud).

4. Allah mencintai mereka yang menyempurnakan saf.
Sabda Rasulullah: Tidak ada suatu langkah yang sangat dicintai oleh Allah daripada langkah seseorang hamba untuk menyambung (menyempurnakan) saf (dalam solat). (Riwayat Abu Daud).

5. Ganjaran pahala yang besar bagi mereka yang menyempurnakan saf di dalam solatnya.
Rasulullah bersabda:"Orang yang paling baik di antara kalian adalah seseorang yang paling lembut bahunya di dalam solat, tidak ada suatu langkah yang pahalanya lebih besar daripada langkah seseorang yang melangkah untuk menutup celah dalam saf."(Riwayat Thabrani).

Sayang sekali sunah-sunah berkaitan dengan saf ini telah dilalaikan dan diambil mudah oleh masyarakat Islam bukan sahaja di Malaysia, malah di seluruh dunia. Apa yang ingin sy ingin sarankan di sini adalah agar sunah meluruskan dan merapatkan saf ini dihidupkan semula, terutamanya oleh para imam di masjid-masjid seluruh Malaysia. Para imam hendaklah bersungguh-sungguh mengerjakan sunah ini dan mengajak mereka yang bersolat di belakang melaksanakannya. Sabda Rasulullah s.a.w mengingatkan: Solatlah kamu sekalian sebagaimana kamu melihat aku bersolat. (Riwayat Bukhari).

perjalanan jauh penuh tarbiyyah

Alhamdulillah..selamat juge sy pulang ke rumah setelah 5 hari 6 malam sy tinggalkan rumah utk pulang ke pulau langkawi..kampung sebelah emak sy. Actly bukan nenek sy tggal kat sane but moyang n ramai lagila sedara mara yg dah lame sgt sy tak jumpe. Dah 7 tahun sy tak menjejakkn kaki kat sana..

Dlm bas ke kuala perlis mlm tue, sy ditakdirkn duduk sebelah seorang lelaki yg sy kira die ni student IPTA or IPTS memane la, coz die bukak laptop n wat keje. Sy saje nak tgk die buat keje ape, pastuh nmpak kat background die gmbar die ngn makwe. Besela kn, if takde couple tu org kata pelik. Cmtu la kot. Hmm, pastuh makwe die byk kali call. Hehe, cepat2 sy pasang earphone kat telinga. Hmm, tibe2 timbul perasaan dlm hati, bestnyer ek tgk org2 bercouple nih, rasa cam dunia mereka sgt2 indah. Ade org syg, amik berat n lain2. tp cepat2 sy istighfar di dlm hati. Astaghfirullah..ape yg aku dah fikirkn best ni, astaghfirullah, astaghfirullah… Teringat ayat-ayat Al Quran ni;

“Dan syaitan menjadikan mereka memandang baik perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang berpandangan tajam”(29:38)

“Dan janganlah kamu mendekati perbuatan-perbuatan yang keji, baik yang nampak di antaranya maupun yang tersembunyi”(6:151)



Dlm mase yg same sy mmg tgh sms ngn sorg sahabat ni. Alhamdulillah, terasa indah n best sgt sms ngn die, alhamdulillah.. pagi tue naik feri n akhirnyer sampai ke rumah tok long sy yg dah lame sgt2 sy tak jumpe. Sy suke sgt2 suasana kat rumah tu. Cz byk pokok bunga, ade cam rumah burung, reban ayam n itik also, kebun..Subhanallah, byknyer ulam2 n pokok yg nek long ni tanam. Senangnyer jadik org kg takyah susah nak g kedai cam kat umah tue. N suasana kat situ sejuk, tenang n takde la hiruk pikuk nie. Then umah tue berhadapan ngn cam bukit kot, tp cntik sgt2. Subhanallah.. Indahnyer ciptaanMU..



Everyday kemas2, masak, basuh baju, tgk tv n tdo. Tu jerla sy reti wat. Hehe..my dad msg mesti bosankan, but sy suke gak dpt ckp ngn burung2, huhu walaupun tak tau pe namenyer but hepyla. Cz nak carik ketenangan balik langkawi nie. Stat dari khamis mlm jumaat baru sy dpt jalan2 cz mak ngah cuti jumaat n sabtu. Negeri utara kn.. hmm, hari jumaat tuh paling best sekali cz dpt round2 keliling laut kat pulau langkawi tuh (mane yg ade road jela ek).. pastuh baru masuk memane tempat.. seingat sy la, sy sempat pergi makam mahsuri, pantai chenang, pantai teluk rhu or yu ntah namenyer, underwaterworld, beras terbakar (burnt rice), naik cable car, ayer hangat.. tu jer kot rasenyer. After naik cable car tuh ingatkn nak pegi telaga tujuh. But mak ngah bgtau yg ramai org mati tergelincir kat sane. So sypon tak beranila nak pegi..

Actly sume tempat2 ni menarik senanyer, but bg sy paling menarik is naik cable car..subhanallah, cntik sgt2 pemandangan atas tuh.. walaupon sy terpaksa naik sorg2 cz takde org nak join cz sume takut tinggi sgt, sy pun men masuk jela ngn 1 family nih.. Sy tak pernh nmpak pemndangan secantik tu selama nie.. MasyaALLAH..Subhanallah.. Besarnyer kekuasaanMu..





Sy sgt teruja tgk pemandangan ni..tiba2 sy teringat bahawa ilmu yg ada pada manusia nih, hanyalah seperti 1 titisan air laut. Subhanallah besarnya kekuasaan Allah..punyela luas lautan yg terbentang nie tapi baru setitis ilmu yg ada pada kita nak dibandingkn dgnNya. Tp manusia jarang berfikir tntang kejadian2 alam nie..Jarang utk bersyukur pdNya.. Tak terasa penambahan imanpon dgn sume yg ade di sekeliling kita.. Astaghfirullah, astaghfirullahal’azim…



“Allah-lah Yang meninggikan langit tanpa tiang (sebagaimana) yang kamu lihat, kemudian Dia bersemayam di atas 'Arasy, dan menundukkan matahari dan bulan. Masing-masing beredar hingga waktu yang ditentukan. Allah mengatur urusan (makhluk-Nya), menjelaskan tanda-tanda (kebesaran-Nya), supaya kamu meyakini pertemuan (mu) dengan Tuhanmu. Dan Dia-lah Tuhan yang membentangkan bumi dan menjadikan gunung-gunung dan sungai-sungai padanya. Dan menjadikan padanya semua buah-buahan berpasang-pasangan, Allah menutupkan malam kepada siang. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang memikirkan. Dan di bumi ini terdapat bagian-bagian yang berdampingan, dan kebun-kebun anggur, tanaman-tanaman dan pohon korma yang bercabang dan yang tidak bercabang, disirami dengan air yang sama. Kami melebihkan sebahagian tanam-tanaman itu atas sebahagian yang lain tentang rasanya. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang berfikir.” (13:2-4)


Dan Allah ciptakn semua tu utk kita ambil pelajaran darinya..Namun sejauh mana kita benar2 melaksanakannya???

“Dan Dia menancapkan gunung-gunung di bumi supaya bumi itu tidak goncang bersama kamu, (dan Dia menciptakan) sungai-sungai dan jalan-jalan agar kamu mendapat petunjuk, dan (Dia ciptakan) tanda-tanda (penunjuk jalan). Dan dengan bintang-bintang itulah mereka mendapat petunjuk. Maka apakah (Allah) yang menciptakan itu sama dengan yang tidak dapat menciptakan (apa-apa) ?. Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran.”(16:15-17)


Bayangkn bende2 yg kita Nampak tak bernyawa pun ade fungsinya, apatah lagi kita yg Allah dah amanahkn as khalifah kat bumi nie..but yakin dan pastike kita dah berjaya jalankan tanggungjawab kita as khalifah tu?? Sy sgt tertarik ngn ayat nie..

“Dan berjihadlah kamu pada jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya. Dia telah memilih kamu dan Dia sekali-kali tidak menjadikan untuk kamu dalam agama suatu kesempitan. (Ikutilah) agama orang tuamu Ibrahim. Dia (Allah) telah menamai kamu sekalian orang-orang muslim dari dahulu, dan (begitu pula) dalam (Al Quran) ini, supaya Rasul itu menjadi saksi atas dirimu dan supaya kamu semua menjadi saksi atas segenap manusia, maka dirikanlah sembahyang, tunaikanlah zakat dan berpeganglah kamu pada tali Allah. Dia adalah Pelindungmu, maka Dialah sebaik-baik Pelindung dan sebaik- baik Penolong.”

Wallahua’lam..sama2la kita memikirknnyer..moga kita semua tergolong dlm golongn2 yg berpegang teguh pada tali Allah..amiin..

Monday, September 1, 2008

serba sedikit tentang diri

Salam…alhamdulillah syukur ke atas hadrat Illahi sy masih dipanjangkn umur olehNYA..masih diberi peluang utk bernafas dan hidup walaupon baru sehari di bulan ramadhan..alhamdulillah..syukur padaNya..dlm blog sebelum nie, sy tak pernah perkenalkn diri sendiri..

Name diberi Nur Farahin Abdul Arif..dilahirkn di Hospital Universiti Malaya, Kuala Lumpur pada 16 September 1989..if org still ingat lagi sejarah Negara, tyme nila penubuhan Malaysia..not at 1989 but 16 September 1963..i’m the eldest from 5 siblings..2 gurls n 3 boys..alhamdulillah..n sy juge merupakn cucu sulong..n baru2 nie sy balik kampong di pulau langkawi, baru sy tau yg sy juga merupakan cicit 1st..huhu..terasa cam tua sgt pon ade but terasa tanggungjwb semakin berat lak cz paling tua n of course org meletakkn harapan yg tinggi..huhu…

Jarak umur sy ngn adik perempuan sy cume setahun jer..her name is Nur Amirah..adik laki sy yg form5 pon beza setahun jer ngn mira..his name Muhamad Afiq.then afiq umur 5 tahun baru Muhammad Zafri dilahirkn..after 6tahun selepas itu, baru Muhammad Fahmi..ayah sy anak bongsu dari 6 org adik beradik while my mom the eldest from 3 siblings..umah sy tol2 sebelah jer ngn umah nenek n ucu (mak usu) sy.

Dulu dari lahir penah tggal kat kg kerdas 3, Gombak..pastu pindah shah alam..pastuh pindah klang..dari drjah 1-4 sekolah kat Sekolah Taman Klang Jaya n SRA Taman Klang Jaya..then pindah Sek Keb Rantau Panjang n SRA Rantau Panjang..pastuh sekolah kat Sekolah Agama Menengah Bestari kat USJ 5/3.after pmr beralih arah ke SBP Integrasi Gombak lak..actly mule2 taknak pindah melainkan dpt KISAS..but ttbe muncul kat fikiran, teringin nak rasa suasana sekolah bukan sekolah agama.1st week kat Gombak sy nangis memanjang cz takut tgk suasana kat sane.cam kelakar jer kn..but tula sebagai persediaan utk hadapi alam university kelak..cz ramai org kate dak skola agama ramai yg culture shock after kuar skolah. takde kate sy tol2 mmpercayai bnde tuh, but mgkin ade benarnyer gak. mgkin tak biasa ngn suasana di sekeliling.

Pastuh, now nie, tercampakla sy kat bumi Russia nie.walopun pada awalnyer sy takde rasa teringin pon utk ke Russia nie.cz sy teringin utk melanjutkn pelajaran dlm bidang perubatan kat cairo, Egypt.sebab rasa suasana kat sane still ramai org Islam..rasa cam akan terjaga la kn..tiap kali dlm kelas Bahasa Arab Tinggike, syariah Islamiyyahke, mesti sebut semangat2la ngn sorg mmber ni nak g sane..but tak dpt, mmg nangis byk kali la mengenangkn perkara nie. Smpai penat dah kot kgkawan sy try tenangkn sy tiap kali sy nangis but tak berhasil gak. Bile dpt tau jer dpt g Russia, alhamdulillah but khuatir sgt2 if suasananyer lebih teruk dari pe yg penah nampak b4 nie..so sy kuatkn hati n semangat melangkahkn kaki jugak ke bumi Russia nie..

Alhamdulillah, setelah setahun kat sane, sy rasa sgt2 bersyukur..tak kire di mana pon kita berada but if kita benar2 mengharapkannyer insyaALLAH ALLAH akan permudahkn..hidayah tue milik Allah kn..hanya DIA yg layak mmberikan hidayah dan petunjuk pada sesiapa sahaja yg DIA khendaki..tak kirela if sy kat jordanke, egyptke, USIM ke, but kat mane2pon tetap ada yg sentiasa mmberikn kita peringatan tentang ALLAH, tntang zatNya dan byk lagi..alhamdulillah..syukur sgt2..skangnie, if call kgkwn yg from Jordan or Egypt, rasa sgt hepy if diorang bercerita n leh kongsi bnde yg same..walaupon bukan di Negara yg sama.but aqidah yg same. Mcm mase sy pegi homestay kat perak aritu, tak kenalpon akk from Egypt tuh, but bile berjumpe, kami mmpu utk bercerita dan berjaga mlm2 walhal org len dah tdo utk bercerita tntang ape yg kami same2 fahami..masyaALLAH..inila yg dikatakan JR..jemaah roh..yakni walaupon tak pernah kenal sebelum nie, but kerana keterikatan roh, dgn kefahaman aqidah yg same, mmpu utk jadi rapat dan mesra seolah2 sudah lame kenal..masyaALLAH..indahnyer dan manisnyer ukhuwwah itu..

"Dia-lah (Allah) yang memperkuat dirimu dengan pertolongan-Nya dan dengan orangorang
Mukmin. Dan Dia Yang mempersatukan hati mereka (orang-orang Mukmin).
Walaupun kamu membelanjakan semua (kekayaan) yang berada di bumi, nescaya kamu
tidak dapat mempersatukan hati mereka, akan tetapi Allah telah mempersatukan hati
mereka" (al-Anfal [8]: 62-63).

permulaan baru..

alhamdulillah..after edit lame dari pagi baru berjaya..but tak bape puas hati lagi gak..mgkin akan statkn ngn new post or copy lek sume post kat blog lame tuh..hmm..lebih mudah kot ngn blog nih..insyaALLAH..semakin ramai sahabat2 yg wat blog..alhamdulillah..jdkn segala kemudahan yg ada utk dakwah ni..insyaALLAH..okla tu jer permulaan blog nie..wassalam..