Monday, February 22, 2010

rindu hati yg dulu..

bismillahirrahmanirrahim.....
selawat junjungan besar buat nabi SAW....

alhamdulillah...alhamdulillah.....telah sekian lama tak mengupdate blog..sejak balik dari egypt..ingin rasanyer berkongsi apa yg sy dapat semasa di egypt, tapi ntah mngapa dek ditangguh2 semakin lama rasa utk melihat blog ini luput dan hilang begitu sahaja. ramai juga bertanya bile farahin nk update blog ye, dah lame tak update, sy hanya mmpu tersenyum....maafkan sy atas kelemahan diri sy...

ntah mengapa ingin mencoret di sini....sejak balik semula ke negara komunis nih, hati ini sgt2 mudah tersentuh. dek mcm2 perkara yg bertandang begitu sungguh menyentuh hati. sy mencuba mencari apa puncanya. dan semakin byk buku tarbiyyah yg dibaca, semakin hati ini melembut, mgkinkah hati ini mati dan keras dek selama ni aku terleka dan juga lalai?
mengingatkn kembali status2 ym...aah, baru sedar, rohani dan diri ini sgt2 rindukn Illahi....sgt2 rindukan...rindukan hati yg dahulu..ntah mengapa sekarang ini, sering tertanya2 dan sdeyh macam mne utk kembali mndptkn hati yg sering basah seperti di zaman sekolah dahulu.

terdengar tadi lagu mengemis kasih, raihan....

Tuhan dulu pernah aku menagih simpati
Kepada manusia yang alpa jua buta
Lalu terheretlah aku dilorong gelisah
Luka hati yang berdarah kini jadi parah

Semalam sudah sampai kepenghujungnya
Kisah seribu duka ku harap sudah berlalu
Tak ingin lagi kuulangi kembali
Gerak dosa yang menhiris hati

Tuhan dosaku menggunung tinggi
Tapi rahmat-Mu melangit luas
Harga selautan syukurku
Hanyalah setitis nikmat-Mu di bumi

Tuhan walau taubat sering kumungkir
Namun pengampunan-Mu tak pernah bertepi
Bila selangkah kurapat pada-Mu
Seribu langkah Kau rapat padaku


tersentuh sgt2...ntah mengapa di kala ini, hati ini sgt2 mudah tersentuh. nangis tak berhenti..mlm td tgk cte cerekarama tntg seorg ibu ngn anaknya. di mana anaknya malu utk mengaku itu emaknyer kerana emaknyer buta. bile emaknyer meninggal, baru anaknyer tahu bahawa mata emaknyer buta sebelah kerana dahulu semasa kecil, mereka accident dan sebelah matanya buta lalu emaknyer memberikan sebelah matanyer kpd anaknya itu. terus terkenang emak di rumah. besarnyer kasih syg dan pengorbanan seorang emak kn..... tak terhingga....mak...nor syg emak!

tapi cuba kita renung kembali, kasih syg mak ke, kawan2ke, akak2 ke, semuanyer pon dtg dari ALLAH kn...sygnyer ALLAH kat kita kan.. tapi mcm mane pula kasih dan cinta kita padaNYA? adkh kita tergolong org2 yg menjalankn amanahNYA? adkh kita benar2 selalu mensyukuri nikmatNYA? adkh kita betul2 hargai dan khusyuk dlm solat? adkh kita benar2 sentiasa bangun solat utk meluahkn cinta dan rindu padaNYA? :(

Bila selangkah kurapat pada-Mu
Seribu langkah Kau rapat padaku


betapa byk pon ibadah kita buat, tak mmpu membalas semua yg telah ALLAH beri kita. mcm kalau kita bercinta, mesti kita nk hargai everything yg org kita cinta tuh bagi kan. tapi kita selalu lupe ALLAH...selalu abaikan ALLAH....sdeyh sgt2....ya ALLAH...kurniakan hati yg sentiasa basah mengingatiMU...masukkn aku dan keluargaku, sahabat2ku, guru2ku di dlm golongan org2 beriman....

1 comment:

nurfarah amirah said...

tersentuh ati bc post nih..
rse diri ni kerdil sgt2...