Sunday, January 3, 2010

harta tuh sape punye??????

bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah....alhamdulillah....alhamdulillah.....

dah lame tak update blog n saje nk luahkn perasaan kat blog nih....

alhamdulillah, semalam dh selesai buat tender kek pisang utk symposium yg diadakn sejak smlm sehingga hari ni. walaupon sgt2 kelam kabut la smlm bile pisang tak cukup. sy dok pusing kepala pike2 ape nk ganti kek pisang. mula2 ingat nak ganti ngn kek coklat. tapi rasa tak best. so sy paksa gak diri kuar walaupon sy tahu harapan sgt2 tipis tyme2 new year nih kedai bukak. then sy berlari ke atak tapi harapan tggal harapan cz tutup jugak..then sy percepatkan kaki nih gerak ke perkrestok dgn harapan sgt2 perkrestok bukak. tapi, bile sampai2 depan perkrestok, tutup juga. hanya buka pada 3 petang kang. dengan tak pakai spec, tak bawak passport, hanya berbekalkan doa n harapan, prapus hostel ngn duit. n dgn kecewa2 tuh, bajet nk jalan lambat cket. tp ttbe teringat, ya ALLAH! kek pisang aku dlm oven tp tak bwk phone nk call org kat bilik! terus sy berlari balik ke hostel..( alhamdulillah, cukup muttabaah amal riadah ;p )

sampai2 hostel alhamdulillah kek pisang tu tak hangus pon. alhamdulillah tak masak pon lagi. then sy buntu, n pike2 sy nak mnta bantuan org kahov tlg buatkn n nanti sy akan bayar kos n upah. but bile call kate takde sape dah kat kahov. ALLAH, apa aku nak buat nih...then terus usaha jer call kk wani. n sy terharu sgt2 senanyer...bile kk wani kate, takpela, akk dtg yugo bwk pisang, akk takde nak buat ape2pon nih. ya ALLAH, nak menangis senanyer ngn kesudian kk wani,...jazakillahu khairan kathirah sis!

bila kk wani dah smpai, ttbe pakcik guard tak bg kk wani masuk. ya ALLAH, su punyela merayu2 tapi pakcik tuh buat tak tahu jer. rase nak nangis tapi airmata takmau kuar pulak. then, lepas merayu2, ada pakcik guard yg baek smpai n die nmpak sy tengah merayu kat pakcik guard yg ngah jaga. then pakcik guard tuh bg kk wani masuk, alhamdulillah....

then sy terpaksa mntak bantuan nad dan fina tlg masakkn air kat embassy memandangkan sy terpaksa menunggu kek pisang yg tak siap2 tuh. pukul 3.15 pm, baru kek tuh siap masak n itupon bahagian tengah tak bape masak. then ngn panas2 tuh loyang tuh sy balut jer ngn kain utk bawak ke embassy. bile sy sampai2, tgk2 sume org dh makan n rrupenyer, dorg cepatkan makan petang tuh. alhamdulillah akhirnya semuanyer selesai...

tp, perkara yg sgt2 menguji hati sy waktu ini, bila mana, blender yg sy pinjam dari sorg kawan secara tiba2 rosak. padahal waktu sy gune, ok jer. dahla blender tuh 3000 lebih rubles. tapi alhamdulillah ALLAH kurniakan ketenangan hati utk terima jer perkara tuh berlaku. n hari ni, sy nak keluar jalan2 ngn adik2 1st year. tapi, masa nk pegi, tudung sy tersangkut kat jaket yg baru sgt2 sy beli. n jaket tuh berharga 2600 rubles. n sy terpaksa gunting tudung hitam saya n jaket tuh agak ngekngok2 gakla b4 pegi. n bile dah abes jln2 ngn adik2, sy nekad nk pegi novie cheremushki sorg2 beli blender kawan sy tuh memandangkn esok sy dah nak balik mlysia.

n dgn kuasa ALLAH, masa nak balik dari beli blender tuh, sekali lagi tudung sy tersangkut. selama nih tak pernah2 nk sangkut pon. ya ALLAH, terpaksa la sy duduk sorg2 kat tepi dinding ngn blender yg berat n betulkn zip tuh. tp ALLAH tak izinkn jaket tuh dibetulkn kot n zip tuh mmg dah rosak teruk n sy hanya butangkan baju jer.

sebenarnya, waktu sy beli jaket tuh, mmg sy berniat beli sbb utk bawak ke egypt. tapi, kuasa ALLAH, sehari b4 sy pegi egypt, DIA tarik nikmat utk gunakan jaket tuh. dan sy belum sempat dapat kesemua duit utk buat kek pisang, tp jumlah kerugian ngan beli blender ngan jaket yg rosak, actly, sy tak dapat untung ape2pon. tak sempat sy pegang nikmat keuntungan kek pisang itu, tapi ALLAH ambil dahulu....

tapi sy redha, sebab sapela sy utk merungut atau mengeluh atau bersedih....sebab ALLAH yg hadirkan nikmat duit itu. dan sume duit yg ada pada sy pon, sape punyer? sy punyeke???? TAK LANGSUNG! sy TAK BERHAK langsung atas sume duit sy...cz sume tuh ALLAH PUNYE!

dan begitu banyak dugaan hadir sebelum sy ke egypt ni. moga pemergian ke egypt ini dpt menenangkan hati sy. teringat tyme 1st year dulu, nak sgt2 ke egypt, tapi ALLAH takdirkan sy melecur ngn air panas n membuatkan sy tak dpt pegi egypt n sekaligus tak dapat buat final bioorganic chemistry dan kene repeat final. subhanallah..... cantik sungguh perancangan ALLAH...dan siapalah kita utk mengeluh kerana pastinya sume itu ada hikmahnya...

doakan sy selamat pegi egypt....selamat sampai mlysia.....doakan urusan sy di malaysia balik nih dipermudahkn....

7 comments:

azim said...

smlm baru khutbah jumaat psl sabar. mmg kene btolla ngan entry kali ni.
"sesunguhnya ALLAH bersama org2 yg sabar.." sabar kan sebahagian iman?? berlapang dada menghadapi segala ujian.. =)

SimplySimple said...

salam.. sbr ye akak.. thanx sbb teman ika jln2 td.. btol akak ckp smua benda kat dunia ni bukan kte punye Tapi Allah punye .. Take care, Love u

Anonymous said...

x tau nk komen hape.cume pngajaran dia,haaa,jgn rosakkn blender org,jgn duk bli bju mahai2,yg penting bli baju yg ade zip yg berkualiti,bkn tgk jenama baju je,tgk la jenama zip skali.hehe,peace =P .smoga ko slamat la sampai bile2,k.hehe.

hazreen baik said...

salam wrt.

ooo kek pisang masa kat simposium tu awak yg buat ke?
kek pisang sedap mendapat pujian ramai maybe berkat segala susah payah. tak dapat untung duit, maksudnya Allah nak bagi lebih untung pahala la tu, insya Allah.

Anonymous said...

salam sis
huhu~
segala yg berlaku adalah tarbiyyah dari Allah..
Dia mendidik kita supaya SABAR,
Dia mendidik kita supaya menCintaiNya melebihi kecintaan kita kpd yg lain,
Dia.... (enti smbung la sndiri sbb enti pun tahu sumer nih)

Apapun, sentiasa ingat Dia ketika susah n senang inshaAllah...

p/s: bestkan dapat tarbiyah straight dr Allah..^__^

MuNirAh said...

salam kak..
saba la kak ek..
jgn riso kek akak 2 sdap sgt2..
mmg btol sume bnde kt dunia nie,Allah yg pnye..
smoge akak lbey tabah..~
miss akak a lot..^_^

waddah said...

slm farahin,

comeiinye cerita kek psg..
fasobrun jamiil yea dek=)