Monday, February 22, 2010

tarbiyyah direct dariNYA..

bismillahirrahmanirrahim.....

alhamdulillah....smlm sewaktu pergi utk berjumpa adik2 yg sgt2 dirindui, sahabat sy menceritakan tntg senanyer die ada kehilangan barang ketika baru 2 hari smpai do moscow ini. dan ketika itu, die mmg bercita2 sgt utk mengumpul duit sebanyak mungkin sehingga summer ini. dan tak sangka, dalam perasaan yg semangat sgt2 utk mengumpul dan menyimpan duit tuh, ALLAH terus bg tarbiyyah direct n ALLAH uji terus.

namun alhamdulillah....sahabat sy itu dpt menerima dgn sgt2 baik semua itu. alhamdulillah....lps tuh sy terus sebut semula padanya....

" seronok kan bila duduk dalam tarbiyyah ni "

dan dia sgt2 bersetuju. sy sgt2 bersyukur...kerana apa? kerana bila berada dalam tarbiyyah, kita tidak merasa terlalu down apabila berada di bawah. dan tidak merasa terlalu tinggi apabila berada di atas. semuanya ada guard yg seolah2 sering mngingatkan, itu bukan hak kita. itu semua HANYA PINJAMAN.

adakalahnya terfikir menyesal dtg russia kerana suasana medic di sini tak seperti di malaysia. tapi bila direnung2....astaghfirullah...mgkin jika aku di mlysia, tak tersentuh pon dgn semua ini. tak terfikir pon utk semua ini. tapi mmg benar, bila berada di suasana seperti ini, hasutan syaitan semakin kuat. semakin kuat tentera syaitan utk menghasut. dari segi ukhuwwah terutamanya....

bukan mudah utk masuk ke syurgaNYA...nak buat baik pon sgt2 susah...tapi bergantunglah kepadaNYA....mohon byk2 padaNYA....iA akan dimudahkn....apa2pon...back to the BASIC = ALLAH.....

1 comment: