Thursday, July 16, 2009

berusaha kawan2!!!!!!!!!!!!



dengan nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...
selawat junjungan buat kekasih hati yg amat2 ku rindui setiap hari...

alhamdulillah, kelmarin aku dan sahabat2 telah mengikuti rehlah bersama- sama ssters dari UK dan juga ireland. alhamdulillah, dpt bertaaruf dgn ramai lagi ssters yg sama2 ingin membangkitkan kegemilangn ISLAM itu iA. janji ALLAH itu pasti!

alhamdulillah, walaupon kereta kecik dan capuk ku itu memuatkn kami lima org ssters dari Russia. n all of them from moscow. takde wakil dari nizhny cz mereka sebok ngn attachment di hospital. dan yg volgo pula, tak ramai yg tggal di klang valley. ke mana2 prgi summer ni, kami berlima jer. dari awl kami bertolak topik yg menjadi perbincangan adlh mengenai study medic kat russia. keburukan2 yg ada n jelas di mata ramai org. yg plg menakutkn diri ini apabila mendapat berita tentang medical graduates from russia yg balik last year, setelah dikaji, mereka berkata, knowledge yg mereka ada hanyalah seolah2 stad medic takat 2nd year sahaja. astaghfirullah...berdebar2 hati ini bila dgr berita tersebut.

dan smlm, aku mencari artikel2 yg berkaitan dgn medical graduates from russia. baru aku tau mengapa di russia tidak byk practical ketika stad clinical year cz doctor2 di russia, walaupon mereka HO, ketika itulah waktu mereka utk stad lagi. tidak seperti di malaysia. seperti kata2 di satu blog ini..

HOs (Housemen @ House Officers) usually work like robots without using their brains. Even that, the robots have to be programmed with correct and up to date software. Many of these HOs came without any basic knowledge such as calculating EDD, Partogram, simple history taking, recognizing risk factors or diagnose some important disorder such as hypertensive disorder in pregnancy and gestational diabetes. They came with lack of these knowledge which they should have learn in their medical school. This reflect the quality of their medical school (or their dubious standard of selecting the medical students).

Imagine that you have to teach these HOs again and again, 5 or 6 time per year the same topics just to learn the basic. The housemanship in each posting is only 4 months, they should gain clinical management experience during this period. They should not come and trying to learn O&G as though they are fresh medical student. When you are in my position, I own my patients the responsibility of providing the patient quality care.


students medic di malaysia mmg telah dibiasakan dgn begitu byk practical ketka mereka di clinical year tidak seperti di russia. stad medic juga jauh berbeza sstemnyer. hurm, utk bace dgn lebih lanjut, boleyh baca di blog ini, concerns over medical graduates from russian dan are russian medical graduates are so incompetent


bila fikir2, aku takut utk berhadapan dgn situasi di mana seolah2 aku tak tau utk buat apa2 nnti ketika HO. sepatutnya kita sebagai Muslim yg belajar medic, kita harus buktikan kita akan buat yg terbaek dlm setiap apa yg kita lakukan demi ISLAM itu. terasa hilang arah apabila memikirkan perkara ini. buntu. namun, setiap yg ALLAH tetapkn itu, itulah yg terbaek buat kita. tak perlu utk kita mengeluh dan menyesal dgn apa yg terjadi. pasti ada jalan yg dah ALLAH tetapkan utk kita.

sewaktu dlm kete, sahabatku berkata seolah2 rase cam nk tukar stad kat mlysia, kat UM ke. takpon balik mlysia tukar course masih belum terlambat. hurm, terasa lebih kusut bila memikirkn utk tukar tempat stad dan course. hurm, apa yg termampu utk kita lakukn sekarang adalh berusaha utk stad dgn baek sume apa yg kita belajar. mmg sstem di russia tidak seperti di malaysia, n mmg kebanyakan org yakin mereka akan lepas medic di russsia ini. (seperti apa yg di dlm blog itu ceritakan)

mungkin ALLAH nak suro Muslim yg dh paham tanggungjawab mereka di muka bumi ini yg stad di russia leih berusaha utk menjadi doctor yg baek. walaupon kita perlu berusaha sendiri, cariklah ilmu sebanyak mungkin. jangan fikir utk lepas medic 6tahun ini sahaja. namun fikirkn tentang masa depan kita. persiapkn diri kita dengan ilmu2 supaya kita dapat jlnkan tanggungjwb kita sebaeknyer. terfikir, next year, batch aku harus menjalankn attachment di russia. mgkin tak sama ngn malaysia kesemua cara kerjanya. mmbuatkn aku seolah2 bertekad, aku kene balik winter nih utk wat attachment di hospital memane.

buat sahabat2 yg risau tentang stad kita di russia, yakinlah, iA ALLAH dh tetapkn 1 jalan yg terbaek utk kita semua. kita sendiri yg perlu berusaha utk mantapkn diri kita. kita tak leyh duduk bergoyang kaki dan stad smbil lewa dan lebihkan kepada movie semata2. hukum kita belajar medic adlh fardhu ain kifaie. menjadi wajib utk kita belajar bersungguh2 kerana kita sudah berada di medan ini.

"dan bahwasanya seorang manusia tiada memperoleh selain apa yang telah diusahakannya, dan bahwasanya usaha itu kelak akan diperlihatkan (kepadanya). Kemudian akan diberi balasan kepadanya dengan balasan yang paling sempurna, dan bahwasanya kepada Tuhanmulah kesudahan (segala sesuatu)" (53:39-42)


~semoga ALLAH permudahkan urusan kita semua~

6 comments:

Fatimah Othman said...

salam farahin..
tak sangke sampai cam tu ek.
aku ade wat attachment dgn student russia kt sini...so far,ok je tgk diorang dgn specialist.
takpe2...kte usaha je la kan!
takde sape tahu ape akan jadi hari mendatang.

e.l.i.a.n.a MASTURA! said...

salam dear sis.
OMG,cuaknye..rmai jgk ckp cm gitu.hmm,klu xpikir pnjg,i definitely want to study somewhere in Msia.Tp one important thing yg kte dpt kt Moscow yg myb kte xdpt kt Msia is pemahaman tarbiyah.Alhamdulillah kte smakin phm tjwb kte.Psl kerja kte,Allah yg tentukan,kte kne usaha lg kuat!*Grr..debar2

lea yana@Dr.Nur Liyana said...

salam dear..
huhu..me too..cuak laa..
ya Allah,riso plak..
hmm..xpe2..
dgn bntuan dari-Nya, dorgn kwn2 and sokngn serta doa ibu bapa insyaAllah kite boleh berusaha dgn baik punye..
jzkk utk peringtn ini..^__^

Nur Farahin Abdul Arif said...

salam sume...huhu..mmg..bile farahin pike, student2 yg dihntar ke russia, bukan yg cikai2 nyer...terutama dk2 mara. yg top2 mrsm. budak2 pandai yg dh ALLAH kurniakan kelebihan bijak akal fikran n cepat tangkap. mungkin ALLAH tengah menguji kita semua. ALLAH dh bg kelebihan itu, maka, kita sepatutnya mggunakn kelebihan yg dh ALLAH bg kita. jgn pike nk lepas medic kat russia senang, kita stad maen2. amik acuh tak acuh. kita langgar hukum fardhu ain kifaie yg jatuh kat kita. nnti kat akhirat kita yg kene tanggung n dipersoalkn kan? huhu...

iA ALLAH dh susun baek2 apa yg terbaek utk kita sbg hambaNya yg hina kat muka bumi ini~so mari2 kita belajar dan berusaha bersungguh2. kalo attchment tuh, ikut jer bontot doctor tuh. amik peluang buat ape2.jgn curik2 tulang pula tau! iA ALLAH tau usaha kita. =)

efenem said...

Terima kasih blogger blog ini sbb link ke blog saya.

Saya baru buat klinik posting ngan bdak2 HUKM 3rd yr ngan 5th yr. For 3rd yr, diorang buat thyroid exam sunggoh detail (bdak Russia stakat palpate n telan je), pastu diorang wajib tgk 5 deliveries and conduct 5 deliveries, short and long case presentations dll.

Dlm logbook diorang ada tulis practical yg diorang wajib buat, wajib tgk, dan kalo tgk dapat bonus.

For 5th yr plak, diorang kene buat per rectal exam, deliveries smpai 20 kot, etc etc bak kata pepatah, memang banyak hands on diorang. Even bdak2 UK/Ireland pun xdpt buat banyak camtu. Senang kata, bdak2 uni tempatanla lebih pandai and skillfull in sense of clinical skills.

So, we have to catch up real fast!

azaM la plaK said...

salam wbt.. terbaca post ni n sekadar sharing..

sy skrg ni sedang buat elective posting di HUKM.. n memang betul kita akan rasa sedikit 'shock' sebab x berapa biasa dgn sistem di mesia terutamanya.. di HUKM sy byk attach dgn medical students instead of HO(yg kebanyakan dr oversea).. so i've learnt many new things from medical students here.. n sedikit sebanyak melihat yg mane yg perlu.. yg mane tidak..
dlm masa 2 minggu ini.. alhamdulillah semakin berkeyakinan n semakin adapt..

my advice.. if sesape nanti nak wat posting nanti, better pilih tempat mcm HUKM or hospital yg mmg ade medical students, attach dgn diaorg.. tgk how they survive as a medical student.. keep asking questions to them.. mintak diaorg ajak basic skills (history taking n physical examination..n so on..)

well.. nasihat serba kekurangan ni. = ]

good luck to u all..