Monday, October 13, 2008

ISLAM pada nama..

1 day, roomate khazakstan sebelah bilik masuk bilik sy n tanye..

"how to said hello in malay?"

"hmm...hai..but usually we said assalamuailaikum bcoz we're muslim"

"owh, i know dat bcoz mi tosjze musliman"

"owh, really??"

terkejut sy sebab tak sgka lngsung rerupenyer roomate sy ni org ISLAM gak..cz tak penahpon nmpak mereka puasa. but sy buang segala persepsi buruk sy terhdp mereka. hm, mgkin ISLAM pada name kot nie..

roomate sy yg indian alwiz bertanya mengenai ISLAM kat sy. she said this the 1st tyme she stay in 1 room wf muslim n die cam pelik gakla tgk sy pakai telekung utk solat, bangun pagi2 utk solat. masa 1st tyme sy solat depan die, die terkejut cz tgk telekung tu warna putih n labuh kn..sy ingat lagi bila die tanye sy nak pegi mana after solat maghrib..

"fara, u nak g mana?"

"i nak pegi sembahyang kat bilik kawan kejap."

"ee, u tak penatke kene sembahyang byk2 kali??i tgk byk masa u asyik sembahyang jer.if i jadik u, i mesti rasa susahnyer"

sy senyum jer dgr keluhan die. dlm hati, YA ALLAH, jgnla satu hari nnti Kau palingkn hati aku dari rahmat cnta dan kasih sygMu..jgnla smpai aku rasa penat utk beribadah kpdMu..

ade 1 pagi die tanye sy..

"fara, nape dorg nie tak solat pon??tak puasa pon cam u wat??"

sy senyum jer. tak tau ape nak jwb senanyer..then die tanye lagi..

"sy dgr, org muslim if tingglkan sembahyang cam u selalu buat nie, kene seksa kn nnti??i dgr from my frens dat muslim believe ada 1 day nnti balasan2 utk ape yg u all buat kat sini ..so mcm org2 khazakhstan nie, dorg tak puasa n sembahyang, tak pakai tudung, nnti dorg kene seksa la ye??"

sy terdiam sebentar, memikirkn pe jwpn terbek utk dijwb..

"hmm, mmg mcm tula..kira mcm agama awak jugakla..ade perkara yg dsuro n dilarang kn..hmm, mmg dlm ISLAM kami percaya adanyer hari pembalasan utk setiap apa yg kami buat. kitorg panggil tu AKHIRAT..pasal mereka tak ikut ajaran ni, balasannyer, hmm sy tak leyh komen apa2..i pon tak cukup baik utk komen dosa org lain."

masa tu sy rasa cam sdeyh sgt2..YA ALLAH..sdeyhnyer if ISLAM hanya pada nama. seolah2mmbawa fitnah pada agama itu sendiri..YA ALLAH..Kau kekalkanla aku dlm nikmat iman dan ISLAM YA ALLAH..

satu perbualan yg sgt2 sy suka..

"if u guys have couple kn, ape yg u all buat ngn ur partner tyme kuar dating tuh??"

"hmm, takde wat ape2..borak2 jela.."

"borak jer???tak pegang2 or do anything more than that??"

"yap..borak2 jela"

"abes tuh, tak bosanke kalo setakat borak jer??"

"hmm, nak wat camane..mmg tak boleh pegang.."

"ee bosannyer kalo mcm tuh,,apepon mmg tak leyh pegang.."

die terdiam sebentar...

"hmm, actly, dlm agama kitorg, tak bg pon bercouple2 nih.. tp org selalu mempersoalkan pasal couple nih..means still buat jugak la..rasa tak salah..n if kuar laki pempuan pon, tak boleh berdua cz bahaya..u sendiri taukan camane attraction btween men n woman??dlm agama kitorg ckp, nnti ada syaitan di tengah2 atr laki n pempuan..n might be boleh jadi berlakunyer seks atr laki n pempuan kn..so if nak gak kuar laki n pempuan, kene bwkla sesape yg len as peneman..sbb u sendiri tau kn, if seks jadik, nnti mgkin leh pregnant, so then akan jadiknyer anak luar nikahla.."

"owh..abes tuh kirenyer mmg org2 agama u mmg baik2 la ye??"

"hmm..tak jugak..mcm agam u jugak, ada yg ikut, ada yg tak ikut kn.."

"tp kirenyer org2 dlm agama u mmg sume bek2 gakla cz takde pegang2 n so on..bagusnyer agama u nih.."

"hmm..tula..setiap apa yg agama i tetapkn mesti ada sebabnyer.mcm babi.kan kitorg tak leyh makan kn..cz u sendiri taukn dlm medic yg babi tuh byk bakteria2 yg mmg tak elok pun 4 badan..sebab tu agama sy tak bg. same jugak mcm hubungan laki dan pempuan tadi. nnti jadik anak luar nikah..then baby2 tuh kene buang, sape nak jaga, jatuhkan maruah family..hmm.."

"wah..bagusnyer agama awak..krenyer sume yg dah ditetapkn, sume tu mesti ada sebab la ye??"

"aah.."

lepas perbualan tuh, sy rasa hepy n best sgt dpt ckp psl ISLAM yg indah ni kat die. byk lagi tk dpt cte sennayer kat die psl ISLAM..cz sy dah tukar bilik ngn sorg mmber kristian..hmm..but sy sdeyh gak bila terfikirkn org2 yg bergelar Islam but tak mmpraktikkn sebenar ISLAM itu sndiri..terkennagkn mlysia...hmm...YA ALLAH...kekalkanlah aku dlm taliMu..

4 comments:

kahfi8 said...

salam.

selalunya, pegangan Islam kita tak kuat kalau sekeliling kita ada suasana Islam.

tapi bila kat oversea, ramai yang dapat 'kekuatan' baru.

bagusla.

Ahmedkzaman said...

salam alaikum..
sbb tu lah rasenye ustz salam tekankan dlm muqaddimah ISK psl muslim/Muslim..
huhu..rasenye la..
btol x?

atam said...

salam wrt farahin.
hm..x nakt ry dgn member kristian plak ke?=)

NUR FARAHIN ABDUL ARIF said...

hmm...atam..dah usaha but iman die kuat gak la..huhu..