Monday, November 9, 2009

skema!


Bismillahirrahmanirrahim....
selawat dan junjungan buat nabi SAW yg sgt2 dicintai dan dirindui...

alhamdulillah, dihidupkn lagi sy di bumi ini yg masanyer sgt2lah singkat utk berusaha mendapatkn redhaNYA dan syurgaNYA.. bangun2 pagi, terasa sakit badan mungkin kerana badan dh tak mmpu nk pakai beg sebelah bahu jer kot. terasa bengkak tulang belikat tuh. letihnyer ya ALLAH. tp layan jer. rini kene stat ngn misi dan matlamat baru..insyaALLAH...

"jadi jer skema yg boleyh. datang jer sume kelas even kelas tuh cikgu tak mengajar n datang jer sume lecture tuh walaupon ngntok2 cz tak dpt ape2pon. dtg jer kelas tuh awal. biarla org nk kata kita skema ke, apeke, yg penting kita dtg jer."

kata2 usrati smlm sgt2 membuatkn sy bertekad utk mengubah apa yg sy pegang selama ini. from now, jd jer SKEMA FARAHIN!

teringat juga kpd 1 cte sster n sorg brothers nih, mereka smpai lambat ke lecture hall tyme tuh, lmbat 5 minit n org2 di belakang yg dh masuk hall tuh berkata2 seolah2 mcm nih ;

"kata buat dakwah, org usrah la bagai, tp dtg lecture pon lambat"

kata2 ini sgt2 memberi tamparan kepada sster itu. dan lantas selepas itu mereka tidak mahu mengulangi kesilapan yg sama. di mana perkara itu mnjd fitnah buat dakwah mereka. dan apabila mendengar cte tersebut, sy merasakn sgt2 tertampar! mcm kene pelempang kelas satu la kirenyer...huhu...

baru jer smpai bilik dari kelas general surgery yg ttbe dicancelkn cz lecturer sakit. dahla dtg lecture tp lecture tuh tak dpt ape2pon. without LCD projector tgk lecture pon kat laptop yg comel lote tuh. dhla dok belakang, mmg tak dpt apela. then ttbe2 kelas takde. hurm alhamdulillah kali ini, sy tak merasa rugi walau sedikit pon dtg lecture tak dpt ape2 n ttbe kelas takde lagi. tp sy hepy. cz sy tahu ALLAH melihat kpd apa yg dan sahabat2 laen lakukn. ALLAH hitung usaha kita!

pasal datang awal, jd skema n etc. sume tuh ade org kate, ala tak pentingpon. tp sedar tak bahawa sume bnde tuh nk latih kita bile kita dh bekerja n esp jd HO nnti? ingt tyme HO nnti boleyhke nk dtg lmbat2 n etc? inilah masanya ALLAH nk tarbiyyah diri kita. so takkn kita nk bazirkn tarbiyyah ALLAH utk diri kita ini kn?

nk ckp psl hukum, HARAM atau HALAL kita ponteng kelas n lecture??hurm....takde pulak mane2 sumber ckp psl nih. tp, kita kn sedar, scholar bg duit suh beljar. berlambak2 duit dikeluarkn bukan suh gi makan sushi ke, main bowling ke n suka2 jer. tp ade AMANAH n tanggungjawab besar utk kita. berlaku ADILKAH kita pd scholar bile kita ponteng kelas n lecture? ADILkah kita pd duit rakyat? same la jugak bila kita taknak stad betol2. hurm...pike2kn, sume nih utk kegunaan diri kita juga.

hurm, farahin sendiri penah tak pegi kelas. lagi2 ruski, ya ALLAH malasnyer. ngn lecture pharmaco yg pagi2 tuh kat barikad nuh ha. ya ALLAH, berperang ngn setan kat katil utk mandi pagi2 ke lecture. lagi2la kalo dtg2 ttbe tak dpt ape2. tp pike n check lek ape niat kita.

okla, smpai kat sini sahaja. jom2 ikhwah akhawat jd SKEMA! ingatkn farahin juga yek...


1 comment:

e.l.i.a.n.a MASTURA! said...

hmm..sy pn sll t'fikir mnde ni.sgt sedih ble org len xsefikrah!klu nk tego direct,nt xberkesan pulak.nt mad'u menjauhkan diri.one more thing,kdg2 mmg sgt perlu utk kte tnjuk cth yg baik tp ble kte g jln sorg ke klas,nt org kate selfish plak.cm gane tuh?