Sunday, November 8, 2009

alone~

berlari- lari aku ke rinak utk mmbeli salad utk daurah esok...suasana di rinak yg gelap dan semakin ramai makcik2 dan pakcik2 rinak yg sudah menutup kedai mereka semakin mencuakkn aku. ya ALLAH, harap2la ade lagi makcik yg jual salad tuh...!!!!!!!!! sampai ke kedai sorg makcik nih, nk mntak salad ramana tuh, tp die dh tutup n kate takde. semakin cuak n berdebar2, harap2 kedai dekat belakang tuh ade lagi. semakin cepat ku berlari biarpun hujan mulai turun, dan lecak yg merimaskan takut terpercik terkene seluar, tp tak kesahla, yg pentng salad utk esok! sesampai2, makcik tuh pon dh tutup kedai n kemas barang...ape lagi, buatla muka kesian2 cket utk pujuk makcik tuh, at last, alhamdulillah dpt jugak beli salad tuh, alhamdulillah...:) siap dapat diskaun lagi...alhamdulillah...settle barang2 masak utk daurah esok...

b4 ke rinak, trserempak juga sy dgn rumet ku yg lain di stesen bas. mereka nak mabit di RS mlm nih. tp td takdela sebak sgt cz ade kk zaf temankn, nih dh berseorangan. jln malam2 gelap2 hujan lak tuh, hmm ttbe terasa sebak dan sedih..sunyinyer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

teringat ade mmbuat luahan perasaan kpd seorg usrati, mmg sy sunyi, rase sedih sbb sorg2. dari hostel yugo nih, hanya sy seorg usrah yg lain dari mereka. kene jalan sorg2, if dulu, ade juge kawan utk balik mlm2, dlm kesejukan, tp sekarang, pegi usrah, pegi meeting n etc. sume sorg2. balik mlm2 pon sorg2. sgt2 sdeyh...hurm, ramai ckp, ala...farahin kn berani...berani????ALLAH jer yg tau ape yg ade dlm hati farahin setiap kali kene jalan sorg2.. berperang dgn ketakutan, bimbang takut2 apa2 terjadi cz aku perempuan, jln sorg2 gelap2 malam2...sejuk...hurm...

tp teringat kpd seorg ahli usrahku, kagum kerana die seorg yg sgt2 berani. jalan dari spartiv sorg2 mlm2. n byk lagi die pegi berseorangan. then, i asked myself, if akk tuh berani, mesti akupon kene berani juge.

BERANI???????????

adkh keberanian itu dtgnya dari jiwa insan yg kerdil ini? adkh keberanian itu dtg kerana kita ade ilmu silat atau takwaendo n etc? sejauh manakah keberanian kerana hal duniawi itu mnjamin apa yg bakal terjadi? kot2 nk silat, kita sendiri yg salah langkah...

sebaliknya keberanian itu dtgnya dgn meletakkn pergantungan pdNYA...keyakinan bahawa ALLAH akan hadirkn hambaNYA yg kita tak jangka dgn ape pon rupa, iA DIA pasti akan tetap lindungi kita selagi mana kita yakin bahawa DIA akan lindungi kita. teringin nk kongsi 1 cte...

mggu lps, b4 ke RS, kuar bilik dlm pukul 5 lebih namun wktu tuh dh nk masuk isyak dh cz dh nk wnter. mmg agak gelap juga utk jln dri hostel nih ke stesen bas yg agk jauh la jugak. tp layan jer. then smpai2 stesen bas alhamdulillah terus smpai juga bas 261 utk ke RS. alhamdulillah, takyah tggu2. mmg suke sgt2 utk duduk di seat plg atas n plg hujung di dlm bas. n duduk2 terus bkk Quran n baca. suku dri perjlnan ke RS, ttbe ade dgr suara sorg mamat yg mengarut2. stopkn bacaan jap n carik mane mamat yg ckp mcm mngarut2 nih, then nmpkla sorg mamat X nih tgh pegang botol arak smbil ngarut2 ckp ape ntah ngn minah russia yg duduk 1 line seat ngn sy. tp wat taktau jela cz die bknnyer kacau sy. n sebelah sy ade mamat rusia yg mcm boleyh dpercayai, so iA dia tak berani kacau kot. bile perempuan russia td keluar, tbe2 mamat X yg mabuk td ckp ngarut2 pula dgn mamat yg duduk sebelah sy. tp sy tetap buat taktau jer n teruskn tatap n menghayati 'surat cinta' itu. then ttbe mamat X td dtg duduk di seat yg berhadapan dgn sy. ttbe sy terhenti, ttbe rase cuak sedikit. dlm hati byk2 berdoa, ya ALLAH lindungi aku....

then, sy terpndg cermin n luar tingkap utk hilangkn resah, tbe2 ade perasan, ade sorg mamat russia nih, pndg jer ke arah tempat sy duduk. sy makin cuak, ya ALLAH nape pulak nih. dhla ade mamat mabuk kat betol2 depan sy n pndg belakang cz berckp dgn mamat yg duduk sebelah sy. hurm, tp lame2, dek sy ngntok teramat n penat, sy tutup Quran dan pndg cermin, tbe2 sy tertido. sebelum sy trtido n ttp Quran, sy perasan mamat yg asyik pndg2 sy tuh tbe2 bangun n berdiri dkt pintu kuar bas yg sgt2 dekat ngn seat sy duduk tuh. then bile sy tersedar cz cuak sgt2, sy bukk2 mata, terus mata direct pndg mata mamat yg mabuk tuh cz die tgh pndg sy, ya ALLAH, bergetar jantung sy. lntas istighfar dan selawat nbi doa byk2 moga ALLAH lindungi sy. tbe2, mamat yg asyik pndg tempat sy duduk n dh berdiri dekat seat yg sy duduk tuh dtg ke tempat sy dan mntak sy tukar tempat n die halang laluan utk sy tukar tempat dri mamat yg mabuk td. n plg tersentuh cz die pnggil sy 'sistra'. bile sy dh duduk di depan, kurang sedkit kecuakan itu.. sesampainyer di 1 stop depan pushkin, tbe2 mamat yg pggil sy sistra tuh ajak sy turun n naek bas laen cz die kate takut bahaya ade mamat mabuk tuh. tp sy berat hati. 1st, sbb sy sendiri takut nk percaya dgn mamat tuh. n 2nd, cz sy takut sy dh lmbt nk smpai ke RS. then sy ckp sy taknak. at that tyme pintu bas dh nk tertutup, tp die halang n pujuk jugak sy turun n naek bas laen. tp sy tetap tknak. then die pon turun, n bg isyarat kat sy suh jaga diri n bg isyarat kat mamat yg dok borak ngn mamat mabuk tuh tlg tgk2 kn sy. ya ALLAH, mengalir airmata sy...

sgt2 terharu...ya ALLAH, sweetnyer!!!!!!!!!sweetnyer ape yg ALLAH hntarkn utk lindungi hmbaNya...walaupon tak pernah kenal n tak pernah tahu, tp ada juga org yg baek spt mamat tuh...ape yg sy nk mentionkn kat sini bukan mengenai mamat tuh. tp mengenai cinta dan kasih syg ALLAH itu...DIA tahu sy sgt2 takut utk jln sorg2, DIA hadirkn rahmat utk hilangkn ketakutan sy.. DIA hadirkn dlm bntuk yg tak disangka2....sgt2 bersyukur...

kdg2 manusia terlupa, terleka dgn terlalu bergantung dan berharap kpd manusia yg lain. namun, jika dlm hati kita tiada keyakinan dan pergantungan pd ALLAH itu, adkh terjamin akan selamat kita even dgn bntuan kawan kita? sedangkn kita tahu bahawa sebaek2 pelindung adlh ALLAH....

Katakanlah: "Dia-lah Allah, Yang Maha Esa
Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu.
Dia tiada beranak dan tidak pula diperanakkan,
dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia." (al ikhlas 1-4)

wallahu'alam...saje nk cte cz sy dh lame sgt2 tak update blog...n tgh sdeyh sgt2 cz i'm alone again!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;(

Dan untuk (memenuhi perintah) Tuhanmu, bersabarlah. (74, al-mudaatsir:7)

3 comments:

MoOnIe said...

akaakk~~~..
sya suke sgt cter nie..
ya Allah...betapa besarnye
kuasa Allah..
sy rse trharu bler bce cter akak..

nawwar insyirah said...

masyaAllah. suke cerite farahin ni :)
moge dlm peliharaan Allah selalu
fi amanillah uti

i.am.me said...

hmm finally, ingtkan kite sorang jer yg keseorangn~
huhu