Saturday, June 6, 2009

sabar farahin...

astaghfirullah..astaghfirullah...

lame rasenyer tak mencatat apa2 di blog nih. ttbe tergerak utk menaip dan meluahkn apa yg sedang terbuku kat hati...

alhamdulillah, bersyukur atas nikmat dan kurniaNYA yg tak pernah berhenti2 kunung dalam hidup kita. alhamdulillah..scr specificnya utk diri sendiri. alhamdulillah, 1 final dah berjaya diharungi iaitu physiology.. dan yg akan datang, iA hari isnin nih, BIOCHEMISTRY...

terasa penat physiology belum habis lagi dan telah ditambah dengan biochem. alhamdulillah rini kami (muslimah yugo) telah berbincang dan berusaha cover tajuk2 sepanjng setahun nih. terasa penat yg tak terkira bila duduk di atas katil. sebelum solat isyak, tk tahu mengapa secara tiba2 airmata terasa bagaikn meminta2 hendak dikeluarkn. dan lantas aku luahkn kpd nadia, rumetku, "1st thing yg akan farahin buat after abes biochem, farahin nak nangis. penat". terus nadia peluk dan memberi semangat dan berkata "takpe farahin, kita berusaha. dan kita dah dpt paham mcm2".

ketika solat isyak, tak tertahan juga airmata utk mengalir. alhamdulillah terasa puas bila dapat meluahkn apa yg terbuku di hati pabila berjumpa dan sujud padaNYA. terasa bagai ada suara berkata2 "sabar farahin..yakinlah..engkau mampu hadapi semua ni"..

mungkin kerana nih pertama kali dlm aku menempuh exam dalam course medic ini yg betul2 aku berusaha(mungkin). kerana physiology yg tak pernah tahu apa2. dan gap yg sedikit antara biochem dan juga physio. mungkin selepas nih, utk 3rd year nnti, dah tak terasa apa2. dan ttbe baru aku terasa, ya ALLAH, mmg susah dan penat amik medic nih...

tp dgn kesusahan sekarang inilah yg akan mengajarku kesusahan sewaktu sudah bekerja nnti iA..dengan kesusahan inilah yg membuktikan ALLAH sedang memberi peluang utk mencari keredhaanNYA dgn berusaha lebih lagi dan lebih lagi..byk lagi kesusahan dan waktu2 yg akan membuatkn aku terasa penat yg mungkin jauh lebih dahsyat dari ini suatu hari nnti.

ya ALLAH, permudahknlah aku dan sahabat2ku...bantulah kami ya ALLAH..berkatilah usaha2 kami..kuatkn semangat dan iman kami...

~maaf..luahan hati yg terasa teringin utk diluahkn pada seseorang..emosi yg sgt2 kurang stabil..~

7 comments:

Anonymous said...

Wasta'inu bissabri wassolah

Inna solati, wa nusuki wa mahyaya wa mamati lillahi rabbil 'alamin

Al yaqeenu billah asasunnajah

Maattaufiq wannajah sis.. inilah resam & fitrah kita sbg hamba.. memang kene penat lelah, supaya kita dapat ganjaran dari Tuan kita insyaAllah. Lagipun, dah banyak sgt Tuan kita beri, maka kita pun kene manifestasikan kesyukuran kita kepadaNya...

Alhamdulillah wa syukru lillah

Segalanya dtg dari Nya, dan segalanya akan kembali padaNya jua..

i.am.me said...

salam,
kak farahin, nnt next year, bila smpai turn kite plak nangis akak pujuk kite plak tau..hehe
=P

All the best to my beloved kak Farahin!!

nabihah zulhemay said...

farahenn.. sabar ekk..
hehe.. aku suke bce blog kau.

haha, dh lame ak stalked kau babe.

Nur Farahin Abdul Arif said...

to anonymous:jzkk ya ukhti...sape yek gerangan anonymous ni? jzkk...mmgpon...sekali beta oxidation jdk, berapa byk ATP yg terhasil yg mana sepatutnya kita gunekn ngn sebaeknyer? setiap itu dipersoalkn..astaghfirullah.....sama2 kita improve diri..

Nur Farahin Abdul Arif said...

to aimi: hehe...jzkk dik ku syg! doakan akk dpt jwb ngn baek biochhem nnti yek...awkpon leklok tau stad...

Nur Farahin Abdul Arif said...

to mae: huhu...tak ckp awal2...mane la mae tau kewujudan blog nih? ape2pon, amikla ape2 yg baek k dari blog nih..:)

Razeen said...

farahin syg,

Tabahkan hati demi Allah dan agamaNya ok? InsyaAllah setiap langkah farahin amik untuk study itu akan diberkati Allah.. InsyaAllah..
Perbaharui niat kita setiap hari ok?

You can do this. Jundi Allah takkan kalah!

Lepastu, balik msia bley jumpaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. :D