Sunday, January 9, 2011

empty~

" sy rasa hati sy dah makin keras la. dah lame tak basah. "

" ermm....basah camane tuh ye? "

" basahla waktu dgr apa2 pengisian...boleh terus istighfar dan masuk terus ke dalam hati. dah lama tak terasa kemanisan ukhuwwah. hurm....sy rasa hati sy dah sgt2 teruk. "

" habis tuh awak rasa ape nk kene buat utk basahkan hati semula?"

" entahla...sy tak tahu....sy rasa kosong sangat2.."

" awak perlukan BI'AH..."

apa puncanya hati terasa kosong?
apa puncanya dah tak terasa kemanisan berukhuwwah?
apa puncanya rasa lesu dan lemah dalam jalan ini?

FUTUR itu sudah lama menghiasi diri dan semakin menghiasi tatkala diri tidak diperbaiki.
semakin dihiasi keindahannya tatkala muttabaah amal juga semakin dilalaikan. qiyyam, solat sunat, solat taubat sebelum tidur, maathurat, tadabbur menghayati ayat2NYA juga semakin diambil sambil lewa.

tatkala diarah supaya berangkat, maka hati terasa berat. mula mencipta pelbagai alasan utk elakkannya. tidakkah engkau ingat kata2 ALLAH dalam surah at Taubah?

' Jika kamu tidak berangkat untuk berperang, niscaya Allah menyiksa kamu dengan siksa yang pedih dan digantinya (kamu) dengan kaum yang lain, dan kamu tidak akan dapat memberi kemudharatan kepada-Nya sedikitpun. Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.' (9:39)

jangan merasa yakin sekiranya engkau berada di dalam jalan ini, syurga itu menantimu. sedangkan syaitan itu sentiasa menanti2kan saat engkau tewas dalam dunia nafsumu. dan saat itu syaitan itu bergelak gembira sedangkan engkau mendapat balasan dan azab ALLAH di akhirat.

bukan mudah utk mendapatkn TAQWA. bukan mudah utk menjadi insan yg benar2 bertaqwa!

'taqwa itu ialah apa yang perlu ada dalam diri kita setiap saat, bukannya hanya ketika dalam halaqah atau semasa berdakwah. Tidak! Sebaliknya taqwa wajib wujud dalam diri antum setiap saat, setiap masa'.


ALLAH mengetahui saat2 hambaNYA mula melupakanNYA. namun, ALLAH menanti2kan hambaNYA pulang dan bertaubat kpdNYA...DIA sgt merindukan hambaNYA yg merintih kpdNYA....

No comments: